2024. április 18., csütörtök

I, Daniel Blake

Ken Loach filmje nyerte el az Arany Pálmát Cannes-ban

A Ken Loach rendezte I, Daniel Blake (Én, Daniel Blake) című angliai film nyerte el az Arany Pálmát, azaz a fesztivál nagydíját a május 11-e és 22-e között megtartott 69. cannes-i fesztiválon. A film egy idős férfiról szól, aki egy szívroham után szeretné magát leszázalékoltatni, de a hivatalok ahelyett, hogy segítenék, inkább csak megnehezítik a dolgát. A zsűri nagydíja a kanadai Juste la fin du monde című produkcióhoz került, a rendező Xavier Dolan, a zsűri díja pedig az amerikai American Honey című produkciónak jutott, ennek rendezője Andrea Arnold.

A legjobb rendező díját megosztottan Cristian Mungiu (Érettségi – Románia) és Olivier Assayas (Personal Shopper – Franciaország) rendezők nyerték el. A legjobb színésznőnek a Fülöp-szigeteki Jaclyn Jose (Ma' Rosa), a legjobb színésznek pedig az iráni Shahab Hosseini (The Salesman) bizonyult.

A legjobb forgatókönyv díját a The Salesman (rendező: Asgar Fahradi, Mexikó) című film érdemelte ki, a legjobb rövidfilm a zsűri döntése értelmében a Timecode című (Juanjo Gimenez, Spanyolország) lett, a legjobb első filmnek járó trófeát, az Arany Kamera-díjat a Divines című film vihette haza (Houda Benyamina, Franciaország).

A filmfesztivált értékelő kritikusok szerint hosszú évek óta a legjobb filmfelhozatal szerepelt most Cannes-ban, a zsűri pedig igencsak nagy meglepetéseket okozott a döntéseivel, ugyanis a nagy esélyesnek kikiáltott Maren Ade német rendezőnő üres kézzel távozott, annak ellenére, hogy a Toni Erdmannt szerette a közönség is, a kritikusok is, és a színészi elismerések esetében sem a nagy neveknek szavazott trófeát a zsűri.