2024. április 20., szombat

Ami jó, és ami rossz

A minisztérium támogatást ítélt oda az Urbán András által rendezésre kerülő két produkciónak, viszont idén nem támogatja a Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiválját

A költségvetésből a minisztérium két Urbán András által rendezésre kerülő produkciót támogat. A szabadkai Népszínház szerb társulata részére rendezendő Ruženje naroda u dva dela, Slobodan Selenić darabja alapján készülő előadásra, másfél millió dinárt ítéltek oda, kétmilliót pedig az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban rendezésre kerülő szerzői produkcióra, amelynek alapját Danilo Kiš Anatómialeckéje adja. Urbán András rendezőt, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatóját a támogatásokról, a tervekről és az előadásokról kérdeztük:

– Mindkét előadás tulajdonképpen a mai valóságunkkal foglalkozik majd. Nagyon érdekes mindaz a jóslat, előrelátás, amiről Danilo Kiš azt írta, hogy beteljesedik a volt jugoszláv területen, a Ruženje naroda című művet pedig az egyik legjobb szerb darabként tartják számon. Ezek a produkciók az őszi és téli időszakban készülnek majd, és ez lesz az első alkalom, hogy a Szerb Nemzeti Színházban dolgozhatok. Az évek óta tartó megbeszélések után ez megvalósulni látszik. A Kosztolányi Dezső Színház egymillió dinárt kapott az Anđelka Nikolić által rendezendő Szeretők munkacímet viselő Elfriede Jelinek műve alapján készülő előadásra. Úgy tűnik, a minisztérium nagyobb tételekben támogat produkciókat, ezzel mintegy lehetőséget adva a költségvetés kaszabolása után, hogy az intézmények tisztességesen elkészítsék előadásaikat. Az Urbi et Orbi belgrádi és újvidéki vendégszereplését is támogatja a minisztérium. Ami szomorú, hogy ez az első év a Desiré fesztivál létezése óta, hogy a minisztériumtól nem kap támogatást. Igaz, hogy eddigi legnagyobb összeggel támogatja a készülő produkciónkat, a fesztivál azonban támogatás nélkül marad. Általában megközelítőleg egymillió dinárt kapunk a Desirére, és erre idén nem kerül sor. Ez nagy veszteség, morálisan pedig fájó, de ennek ellenére is megtartjuk a fesztivált – mondta Urbán András és beszámolt arról is, hogy jelenleg a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal egy koprodukciót készítenek, amelynek egyben a rendezője is.

– A Magyar címet viseli négy nyelven, és ez egy szerzői produkció. Az előadásban a Kosztolányi Dezső Színház társulatából részt vesz Kiss Anikó, Kucsov Borisz, Nagyabonyi Emese és Mikes Imre Elek, valamint Czumbil Orsolya, mint részünkről alkalmazott színésznő, rajtuk kívül pedig a temesvári társulat öt tagja. Bemutatója vasárnap lesz a TESZT fesztivál nyitóelőadásaként. Szabadkán június közepén láthatja a közönség, egyben ez lesz az évadzáró programunk is. Ilyen még nem igazán volt, hogy bemutatóval zárjuk az évadot, utána viszont hozzáfogunk a Szeretők próbáinak első fázisához. Júniusban a pécsi POSZT hivatalos programján kívül játsszuk a Döbrei Dénes által rendezett Furcsa hurok című előadást, amelyet majd Pancsován is bemutatunk, őszre pedig az Exodust visszük Pozsonyba – mondta Urbán András.