2024. április 24., szerda

Közzétették az egyiptomi gép roncsainak első képeit

Az egyiptomi katonaság közzétette a Párizsból Kairóba repülő MS804-es járat roncsainak, maradványainak első fotóit. Mint ismeretes, az EgyptAir gépe csütörtökön zuhant a tengerbe.
A felvételeken az ülések, védőfelszerelés, mentőövek maradványai láthatók.

Az egyiptomi katonaság a következő magyarázatot fűzte a felvételekhez: az eltűnt repülőgép és az utasok személyi tárgyainak megtalált maradványai.
A fekete dobozt továbbra sem találták meg.

Ezt megelőzően az egyiptomi hatóságok már közölték, hogy Alexandriától 290 kilométerre északra a Földközi-tengerben roncsdarabokat, emberi maradványokat és személyes tárgyak maradványaira bukkantak a kutatás során.

Péntek éjjeli hír, hogy füstöt jelzett az egyiptomi repülőgépről az úgynevezett ACARS adattovábbító rendszer. Az adatok szerint a füstöt a pilótafülkéhez közeli mosdóból jelezte egy érzékelő percekkel azelőtt, hogy a repülőgép eltűnt a földi radarokról.

Az ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) a repülés alatt folyamatosan küld adatokat a földi légiirányításnak a gép rendszereinek működéséről, illetve esetleges meghibásodásáról. Az egyiptomi repülőről hibaüzenet érkezett a pilótafülke ablakának jégtelenítő berendezéséről, és egy másik füstjelző is működésbe lépett.

Szakértők szerint mindezek arra utalhatnak, hogy műszaki hiba okozhatta a Franciaországba gyártott Airbus-A320-as típusú utasszállító repülőgép katasztrófáját.