2024. április 16., kedd

Orbán: A száj Clintoné, de a hang Sorosé

A magyarok és a lengyelek is joggal várnak el több tiszteletet az Egyesült Államok volt és jelenlegi vezetőitől – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, reagálva arra, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök „putyinizálódással" vádolta meg Lengyelországot és Magyarországot.

Fotó: MTI

Orbán Viktor több tiszteletet vár el az Egyesült Államoktól

Úgy kerültünk ebbe a történetbe, mint Pilátus a krédóba. Egy amerikai választási kampány logikájából lehet leginkább megérteni, mit miért mondtak. Ettől még a tiszteletlenség tiszteletlenség, a sértés pedig sértés marad" – fejtette ki a kormányfő, aki több tiszteletet vár el az Egyesült Államoktól.

Szerinte ugyanakkor a Magyarországra, Lengyelországra és általában Közép-Európára tett negatív megjegyzések, amelyek megszaporodtak a migránsválság óta, nem véletlen elszólások. Ugyanis „a Demokrata Párt vezetői mögött (...) Soros Györgyöt kell látnunk, aki azt hirdette meg, hogy minden évben be kell engedni legalább egymillió muszlimot Európába" – mondta, hangsúlyozva, hogy Magyarország akadályát jelenti ennek a Soros-féle amerikai tervnek, „nem is fogják azt itt végrehajtani, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van". A kormányfő ezek alapján Bill Clinton szavait úgy kommentálta: „A száj Clintoné, de a hang Soros Györgyé."