2024. március 29., péntek

Verbić: Sok a tanóra, nem elegendő a tanulás

Az általános iskolás tanulók túlterheltek a tanórákkal, de nem a tanulással, mondja Srđan Verbić oktatási miniszter, aki szerint több oktatáson kívüli tevékenységre lenne szükség. Szerinte ezek keretében a diákoknál azokat a képességeket kellene fejleszteni, amelyek javítják szókészletüket, kommunikációs képességeiket, hogy ne féljenek a nyilvános fellépésektől és fejlesszék a csapatszellemet.

Mint mondja, ilyesmi az órákon nincs, ezért fontos lenne ilyen jellegű oktatáson kívüli tevékenységet bevezetni, amelyet nem is kellene a megszokott 45 perces formába beleerőltetni.

Aleksandar Lipovski, a Nemzeti Oktatási Tanács elnöke álláspontjára reagálva – aki szerint a gyakorlatot a törvénnyel össze kellene hangolni olyan módon, hogy a heti óraszámot 25-ről 28-ra növelik – a miniszter elmondta, ezzel semmit sem érnének el.

Érdekelne, hogy az elnök állítását valamilyen kutatás eredményeire alapozza vagy pedig – és ettől tartok – saját személyes benyomásának eredménye az, hogy egyszerűbb lenne a törvényt módosítani, hogy az a hibás gyakorlathoz igazodjon – mondta Verbić. Szerinte a diákok a tanórákon túl a házi feladatokkal is leterheltek, ezért semmilyen alapja nincs ennek a megoldásnak. Sőt, vannak olyan kutatások, amelyek szerint számos tantárgy esetében összehasonlíthatatlanul jobb lenne, ha nem lenne házi feladat, hanem inkább az előző óra anyagának olvasásával, elemzésével foglalkoznának a diákok.

A miniszter abban bízik, hogy a munkacsoport, amely a diákok tehermentesítésével foglalkozik, munkája során kitér a heti óraszám kérdésére is. Az egyik ilyen megoldást a Zaga Malivuk iskolában próbálták ki a gyakorlatban, ahol a tanulók egyazon leckét három nehezen összeköthető tantárgyból három különböző tanárral tanultak, meséli a miniszter, aki szerint az ilyen kezdeményezés nem a bürokratáktól, hanem maguktól a pedagógusoktól származik. A miniszter szerint az iskolákban kevés a gyakorlati oktatás, a cél az, hogy két-három tanár tartson közösen órát, ahol multidiszciplináris témákat dolgoznának fel, amelyek sokkal több diákot is lekötnének.

Verbić bátorítónak nevezte a diákok reakcióját, akiknél végeztek ilyen próbaoktatást. Hamarosan nyilvános felhívást írnak ki 10 vagy 15 iskola részére, amelyek rendelkeznek kapacitásokkal és érdeklődnek az új modell iránt. Amennyiben pedig az jónak mutatkozik, akkor ajánlani fogják minden iskolának, amely eleget tesz az ilyen oktatási modell alapvető követelményeinek, mondta a miniszter