2024. április 20., szombat

Szétválnak-e a zentai iskolák?

A zentai Stevan Sremac Általános Iskolában megkezdődött az iratkozás, és javában folynak a kisérettségi előkészületei is

Szétválik-e az öt intézmény egyesítésével létrejött zentai Stevan Sremac Általános Iskola? Ha igen, mikor és milyen módon? A kérdés jó ideje foglalkoztatja a zentaiakat, hiszen az elmúlt évek során sokféle hír kelt szárnyra az intézmény jövőjével kapcsolatban. De vajon mik lehetnek majd a legnagyobb hozadékai a szétválásnak? Kik lesznek a nyertesei és kik a vesztesei? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ Urbán Zsuzsannával, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónőjével, aki beszámolt a folyamatban lévő iratkozásról, valamint a kisérettségi előkészületeiről is.

A zentai Stevan Sremac Általános Iskolához jelenleg öt iskola, a zentai Emlékiskola, a November 11. iskola és a Thurzó Lajos iskola, valamint a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály iskola és a tornyosi Tömörkény István iskola tartozik, amelyek közül az utóbbinak Bogarason és Keviben is van kihelyezett tagozata. Az iskolaközpontnak ennek köszönhetően összesen 1754 diákja és 230 dolgozója van.

– A Stevan Sremac Általános Iskola egy igen nagy intézmény, amelynek összesen 113 tagozata és 1754 tanulója van. Ez a szám túlzottan magas ahhoz, hogy az intézmény beleférjen a minisztérium által meghatározott keretekbe. A dolgozók számát ugyanis nem elsősorban a pénzügyi keret, hanem sokkal inkább a tagozatok száma alapján meghatározott keret határozza meg. Éppen ezért a közelmúltban kérelemmel fordultunk az illetékes szervekhez, hogy hagyják jóvá az intézményünk számára további 9,5 dolgozó felvételét, amit a tagozatok száma tenne szükségessé számunkra. Ez a szám 1 igazgatóhelyettest, 5 adminisztratív munkást, 1 könyvtárost, 1 futárt, 1 gondnokot és 1 félállásban foglalkoztatott sofőrt ölelne fel, akikre igen nagy szükség lenne ahhoz, hogy az intézmény fennakadás nélkül tudjon működni. Erre a kérelemre azonban eddig még nem kaptunk határozott választ – hangsúlyozta Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, aki az iskolák szétválására vonatkozó kérdésünkre válaszolva hozzátette, annak ellenére, hogy a közelmúltban igen sokféle elképzelés látott napvilágot ezzel kapcsolatban, egyelőre nekik sincsenek pontos és kézzelfogható információik.

– Jó ideje szó van már arról, hogy a minisztérium annak a tendenciának az erősítését szorgalmazza, miszerint az oktatás területén nincs szükség olyan nagy intézményekre, mint amilyen a miénk. A tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy az intézményünk dolgozóinak túlnyomó többsége nem szeretné, ha szétválnának az iskolák, ugyanis egyrészt így látják biztonságosabbnak a helyzetüket, hiszen sokan vannak köztük olyanok, akiknek két vagy esetenként három épületben jön össze a normájuk, másrészt a jelenlegi társadalmi viszonyok között az emberekre általában is az a jellemző, hogy tartanak a változásoktól, és ezért inkább ragaszkodnak ahhoz, amit megszoktak, ami persze érhető is. Amennyiben sor kerülne a szétválásra, akkor azt csakis egy nagyon alapos és hosszadalmas előkészítő folyamat után lenne szabad megvalósítani, annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes lehessen. Sokan kérdezik tőlem, hogy mi lehetne ennek a legnagyobb hozadéka. Azt hiszem, elsősorban az, hogy azáltal, hogy az iskolák önállóak lennének, több lehetőségük nyílna arra, hogy eredményesen szerepeljenek a különféle pályázatokon, valamint az, hogy egyfajta versenyhelyzet is kialakulna közöttük, ami minden bizonnyal még jobb teljesítményre sarkallná az intézmények vezetőit és dolgozóit is. Az előzetes számításaink szerint azonban a szétválás esetén többe kerülne az intézmények fenntartása, mint amennyibe most kerül, hiszen ha mondjuk négy különálló intézmény jönne létre, akkor a jelenlegihez képest 26-tal több dolgozóra lenne szükség – magyarázta Urbán Zsuzsanna, aki elmondta, az intézményben néhány nappal ezelőtt megkezdődött az iratkozás, és javában folynak a kisérettségi előkészületei is.

– A Stevan Sremac Általános Iskolában május 16-án kezdődött meg az elsősök iratkozása, ami május 31-éig tart, de természetesen az egész év folyamán szeretettel várjuk majd a szülőket. Az előzetes számításaink arra engednek következtetni, hogy mindenütt meg fogjuk tudni nyitni a tervezett tagozatokat, ugyanis a község területén 197 végzős óvodás van, amely szám nem kisebb, mint a végzős nyolcadikosok száma, akik összesen 182-en vannak. A Thurzó-iskolában a korábbi évekhez hasonlóan idén is szeretnénk megnyitni a 3 magyar tagozatot, ami reményeink szerint sikerül is, köszönhetően egyebek mellett annak, hogy a szülők nagyon együttműködőek voltak, és felismerték annak a fontosságát, hogy megmaradjanak a tagozatok, hiszen valamennyien tudjuk azt, hogy ha egyszer elveszítünk egy tagozatot, akkor azt azután már csak nagyon nagy nehézségek árán lehet visszaszerezni. Az Emlékiskolában 2 magyar és 1 szerb tannyelvű tagozat megnyitását tervezzük, azzal, hogy a szerb tannyelvű tagozat az előrejelzések szerint mindössze 6 fős lesz, a November 11. iskolában pedig szintén 2 magyar és 1 szerb tagozatét, amelyek közül az utóbbiba várhatóan 22-23 kisdiák iratkozik majd be, így itt nem okoz majd gondot a diákok létszáma. A falusi iskolákban is megnyílik az első osztály, várhatóan ott sem lesz majd probléma a létszámmal. Emellett készülünk a kisérettségire is, 15-én, szerdán írják a diákok az anyanyelvi tesztet, 16-án, csütörtökön a matematikát, 17-én, pénteken pedig a kombinált tesztet, amely ezúttal is 5 tantárgyat ölel majd fel, a földrajzot, a biológiát, a történelmet, a fizikát és a kémiát. Az összesen elérhető 100 pontból a diákoknak ezúttal is 50-et kell elérniük ahhoz, hogy négyéves középiskolába iratkozhassanak. A teszteken 30 pontot lehet majd összegyűjteni, az általános iskolai átlagok alapján pedig 70 pontot, amit úgy számolnak ki, hogy a 6. osztályos átlageredményt néggyel, a 7. és 8. osztályosat pedig öttel szorozzák meg. Az eredményeket nem hivatalosan ugyan már korábban is meg lehet majd tudni, a hivatalos eredményt viszont csak június 24-én, pénteken teszik közzé, ezt követően a tanulóknak 25-én és 26-án kell kitölteniük a kívánságlistájukat, a középiskolai iratkozásra pedig július 5-én, kedden és 6-án, szerdán kerül majd sor. Az érintett szülőknek mindenképpen a figyelmébe ajánlanám a www.mpn.gov.rs oldalt, ahol egyrészt hasznos információkhoz juthatnak, másrészt miután a diákok megkapják a kódjukat, a pontszámok állását is figyelemmel tudják majd kísérni – fogalmazott Urbán Zsuzsanna, aki elmondta, emellett természetesen egyéb fontos események is zajlanak az iskolában, hiszen a diákjaik időről időre eredményesen szerepelnek a számukra szervezett hazai és külföldi tanulmányi versenyeken, a pedagógusok rendszeresen részt vesznek különféle továbbképzéseken, ugyanakkor a közelmúltban több pályázaton is eredményesen szerepeltek, ami nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy tovább növelhessék az intézményben folyó munka színvonalát.