2024. április 25., csütörtök

Az őssejtek őrzése pénzkidobás

A köldökzsinórból nyert őssejtek őrzése súlyos betegségek esetén transzplantációs céllal szükségtelen, jelentette ki Nadežda Basara, a flensburgi Máltai Lovagrend klinikájának igazgatónője, aki szerint ez pénzkidobás. A podgorica Pobjeda lapnak nyilatkozó igazgatónő szerint világszerte potenciálisan 20 millió donor él és több mint 90 százalékos annak az esélye, hogy az évente elvégzett 20 ezer szervátültetéshez megfelelő donort találjanak. A montenegrói származású igazgatónő szerint, aki arról ismert, hogy a leukémiás és egyéb súlyos megbetegedéseket nagy számban gyógykezeli sikeresen, elmondta, a vérátömlesztést végző intézetekben minden országban léteznie kell a potenciális donorok őssejtbankjának, amit a 18–50 éves korosztályból gyűjtenek be egy nemzetközi adatbankba.

Basara doktornő szerint a Balkánon gyakran hibáznak a súlyos betegségek diagnosztizálásával, ugyanis nem vizsgálnak ki minden tényezőt, ami fontos lenne a konkrét terápia alkalmazásához. Elmondta, tavaly klinikáján 10 súlyos beteget kezelt Montenegró területéről, akiket az ottani egészségbiztosítási alap utalt be, és mindannyiuknál sikeres átültetést végzett el.

Kiemelte, a cannabis olaja nem számít gyógyszernek, sem pedig terápiás szernek a daganatos megbetegedéseknél, ez kizárólag kábítószer, amely rövid távon enyhíti a panaszokat.