2024. március 28., csütörtök

A Dečani kolostornak adott igazat a Koszovói Alkotmánybíróság

A Koszovói Alkotmánybíróság egy hosszú bírósági pert zárt le a Visoki Dečani Kolostor javára, elismerte a kolostor tulajdonjogát 24 hektárnyi földterület esetében, amely 16 évig volt per tárgya – áll a raškai-prizreni egyházmegye hivatalos közleményében.

Hashim Thaci koszovói elnök a döntés kapcsán közölte, hogy támogatja az alkotmánybíróságnak azt a döntését, amely szerint a Dečani kolostor vagyona elidegeníthetetlen.

Az elnök az egyik közösségi oldalon tette közzé, hogy szerinte az alkotmánybíróság döntése a koszovói alaptörvényen és az Emberi Jogok Európai Egyezményén alapszik. „Koszovóban tiszteljük a bírósági döntéseket, és a Dečani kolostor vagyona sérthetetlen, bárkinek is a tulajdonában legyen jelenleg” – így reagált a koszovói elnök arra a követelésre, hogy a döntés miatt váltsák le a Koszovói Alkotmánybíróság elnök asszonyát.

Annak ellenére, hogy a bírósági folyamat több évig elhúzódott, az alkotmánybíróság bebizonyította, hogy képes pártatlan döntést hozni, amellyel tartósan megvédi a kolostornak az említett földterület feletti tulajdonjogát. A döntés hatalmas jelentőségű azért is, mert azt bizonyítja, hogy még a jelenlegi Koszovóban is meg lehet védeni jogainkat és érdekeinket – áll az egyházmegye közleményében.