2024. március 29., péntek

Terrortanodák működnek a Nyugat-Balkánon?

Zsoldosokat toboroz és terroristákat képez a Nyugat-Balkánon az Iszlám Állam – hangzott el az M1 szombat reggeli műsorában. A célcsoport a korábbiaktól eltérően már nemcsak a romatelepek lakossága, hanem a jellemzően kallódó fiatalokból álló futballhuligán-bandák, valamint a muszlimok körében is igyekszik új katonákat találni a terrorszervezet.

Szívesen harcolnának

Az Iszlám Állam szempontjából ideális toborzási helyszín lehet a Balkán, hiszen a terület lakosaira jellemző az úgynevezett háborús mentalitás: a mai fiatalok harctéri történeteken nevelkedtek fel. Szüleik, nagyszüleik még háborúban vettek részt, az apák, nagyapák harcoltak is. A Balkánon viszont már jó ideje nincs háború, ezért csatlakoznak szívesen az országon kívül folyó harcokhoz – most az Iszlám Állam mellett.

A családfő harcol, az Iszlám Állam vigyáz a családra

A lakosság mintegy negyedét kitevő muszlim lakosság a szegénység miatt könnyű célpont a terrorszervezet számára. Az iszlám szélsőségesek pénzt, a gyerekek taníttatását, biztonságot ígérnek a hozzájuk csatlakozóknak. A katonák olyan összegű zsoldot kapnak, amelyből, ha hazatérnek, kényelmesen meg tudnak élni – beszélt a toborzás nyugat-balkáni hátteréről a közmédia belgrádi tudósítója.

Saját csoportokat szervezhetnek

A volt Jugoszlávia területéről 2016-ig közel 900 ember csatlakozott az Iszlám Államhoz. Ez nem is olyan magas szám, ha figyelembe vesszük, hogy a nyugat-balkáni országok összlakossága hozzávetőleg 24 millió fő, és ennek a negyede muszlim – hívta fel a figyelmet a tudósító, aki arról is beszélt: nem elhanyagolható viszont a harcokból már visszatért körülbelül 300 zsoldoskatona, akik fokozott veszélyt jelentenek, hiszen harcokban vettek részt, a háborús traumák esetleg agresszívabbá tették őket.

Alvósejtekként működhetnek, vagy esetleg saját csoportokat szervezhetnek, akár terrortámadásra is. Őket az M1 információi szerint hazatérésük óta folyamatos megfigyelés alatt tartják a hatóságok.