2024. március 28., csütörtök

Egy elszánt versenyző

Bácskossuthfalvi kislány képviseli bácsfeketehegyet a Kishuszárvágtán – Felkészülését egy utolsó pillanatban történt lócsere nehezíti

Bácsfeketehegyet a Vajdasági Vágta kishuszárfutamán egy bácskossuthfalvi kislány, Víg Barbara fogja képviselni. Barbara édesapja bácsfeketehegyi származású, sok rokona él ebben a faluban, ezért döntött úgy, hogy őket képviseli. Barbara 13 éves és az Id. Kovács Gyula Általános Iskola hetedikes tanulója. Tanulmányi eredményei kiválóak, ami meglepő módon a lovaknak is köszönhető.

A lovaglásnak köszönhetem, hogy jó tanuló vagyok. Amikor ideges vagyok és nem tudok felkészülni, akkor minidig kimegyek egy kicsit lovagolni. Utána hazajövök és simán megy a tanulás. Talán azért van ez így, mert ha lovagolok, akkor elengedem magam, nem gondolok semmire, a lóra figyelek, és csak rá összpontosítok – mondta el Barbara.

Víg Barbara (Lakatos János felvétele)

Víg Barbara (Lakatos János felvétele)

Ezek után nem meglepő, hogy Barbara kedvenc hobbija is a lovaglás. Igaz, szeret kerékpározni, sétálni a barátnőivel, de fő szenvedélye a ló. Először óvodás korában lovagolt, a szomszéd kupec bácsinál.

A korábbi szomszédunk kupec volt, és rengeteg lovat tartott. Apukám is lovagolt kiskorában, ezért gyakran átment hozzá lovagolni. Egyszer elmentem vele én is kipróbálni, és akkor megtetszettek a lovak. Sajnos, a szomszéd bácsi meghalt és a lovait eladták. Másodikos koromban kezdtem újra lovagolni Kósáéknál. Kezdetben csak gyakoroltam a lovaglást, aktívan 3 éve lovagolok. Van egy kis tanítványom is, aki egy 2 és fél éves kisfiú – árulta el Barbara, akinek a korához képest hosszú lovaskarrierje ellenére még mindig nincs saját lova. Február óta a csantavéri Dasa Pajta tulajdonában lévő Pennyn lovagolt. Penny egy hétéves póni, Barbara nagyon összeszokott vele. Márciusban megnyertek egy versenyt, és teljes erejükkel a Vajdasági Vágtára készültek, de ekkor kiderült, hogy Penny mégsem indulhat.

Rendszeresen jártam Csantavérre lovagolni, és arra lettem figyelmes, hogy egyre nagyobb Penny hasa. Szóltam a tulajdonosnak, hogy hívja ki az állatorvost és kiderült, hogy kiscsikója lesz. A korábbi tulajdonos nem mondta, hogy be lett fedeztetve, és csak most derült ki a vemhesség – mesélte Barbara, aki ily módon kicsivel a vágta előtt maradt ló nélkül. A helyzet azonban megoldódott, hála egy lovasismerősnek. Többen is ajánlottak fel lovat a bácskossuthfalvi leánynak, de kiderült, hogy mindegyik magasabb annál, mint amennyit a vágta szabályzata előír. A megoldás végül Adáról érkezett.

Barbara Bácsfeketehegy színeiben indul a kishuszárok vágtáján (Lakatos János felvétele)

Barbara Bácsfeketehegy színeiben indul a kishuszárok vágtáján (Lakatos János felvétele)

Végül az adai Gyarmati István lova, Sheriff bizonyult megfelelőnek. Sheriffel még nem dolgoztam korábban, ezért a jövő hetet Adán töltöm a rokonaimnál, hogy összeszokjunk a lóval. Sheriff lovasiskolában van, sokat lovagolnak rajta, ezért van kondíciója, csak még nem szoktunk össze. Nem az edzésen lesz a hangsúly, hanem azon, hogy összebarátkozzunk. Naponta csak egy-két órát fogok rajta lovagolni – árulta el Barbara.

A bácskossuthfalvi kislány tehát igen komolyan veszi a vágtára való felkészülést. Ez valószínűleg nem véletlen, hiszen édesapja indult az első Vajdasági Vágtán, és ismerőseik közül is többen próbálkoztak. Igaz, emellett más is motiválta a nevezését.

Voltunk Budapesten a Nemzeti Vágtán, és az egész nagyon megfogott. A lovak gyorsasága, ahogyan irányítják őket, a versenyhangulat, a feszültség, ez az egész megtetszett. Úgy voltam vele, hogy én is ki szeretném próbálni. Igazából nem nagy elvárásokkal indulok a vágtára, az a legfontosabb, hogy problémamentesen folyjon le az egész. Emellett lényegesnek tartom a barátkozást és a tapasztalatszerzést is, igaz, nagyon jó érzés lenne, ha kijuthatnék Budapestre. De ez majd kiderül 28-án – mondta Barbara.

A bácskossuthfalvi kislányt a terveiről is kérdeztük. Amint kiderült, több továbbtanulási lehetőség is megfordult a fejében, viszont a lovaknak is fontos szerepet szán az életében.

Sok mindenen gondolkoztam már, eszembe jutott a topolyai Mezőgazdasági Középiskola állat-egészségügyi szaka, és a közgazdasági szak, szintén Topolyán. Mindenféleképp szeretnék továbbra is versenyezni, és fontolgatjuk a szüleimmel egy saját ló beszerzését. Tavaly már az istálló is felépült, remélem, a ló is meglesz, de az még a jövő titka, hogy mikor. Azon is nagyon sokat gondolkoztam, hogy zsoké legyek, mert szeretem a lovakat és tudok lovagolni, sokan mondták, hogy jól megy. Lehetséges, hogy így alakul – árulta el Barbara.