2024. április 25., csütörtök
VÉGET ÉRT AZ ÚJVIDÉKI NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI KIÁLLÍTÁS

Bezdánra került a főnyeremény

Mintegy 20 millió euró értékben vásároltak mezőgazdasági gépeket

Kanizsai Áron bezdáni fiatal termelőnek kedvezett az idén a szerencse a 83. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon, amelynek fődíja ezúttal is a Belarus 422-es traktor volt az újvidéki Agropanonka vállalat felajánlásában. A rendezvényt értékelő péntek délelőtti záró-sajtótájékoztatón, a kulcs átvételét követően Kanizsai Áron a sajtóhoz intézett nyilatkozatában megjegyezte: eléggé hihetetlennek tűnik, hogy tulajdonába került a főnyereményt.

Kanizsai Áron: A traktor a legjobbkor jött (Dávid Csilla felvétele)

Kanizsai Áron: A traktor a legjobbkor jött (Dávid Csilla felvétele)

– Elmondhatatlanul jól esett, amikor megtudtam, hogy én vagyok a szerencsés. Először, amikor értesítettek, hogy nyertem, el sem hittem, azt gondoltam, a barátaim próbálnak csak megviccelni. Tavaly fejeztem be a középiskolát, akkor döntöttem el, hogy mezőgazdasági termeléssel szeretnék foglalkozni, szóval mondhatni, a traktor a legjobbkor jött. Három traktorunk van már, viszont mind öregek, tehát igazán hasznát fogjuk venni a nyereménynek. Egyébként, szóját, kukoricát és búzát termesztünk 14,5 hektáron. Állattenyésztésen is gondolkodtunk már, ha lesz rá alkalom, el is kezdjük, de egyelőre még nem vágunk bele – nyilatkozta a nyertes.

A rendezvény eredményeit Nebojša Dragović, a vásár kereskedelmi részlegének vezetője értékelte, aki szerint a kiállítás a legtöbb tekintetben túlszárnyalta a tavalyi eredményeket. Mint megjegyezte, átlagban tíz százalékkal teljesített jobban a kiállítás ebben az évben, mint tavaly, legyen szó a látogatók számáról (amely az eddigi becslések szerint 125 ezer emberre tehető), az eladott mezőgépekről vagy pedig a kiállítókról.

– Az eddigi információk szerint, mintegy 20 millió euró értékben vásároltak mezőgazdasági gépeket a vásáron a múlt héten, amely az egyötödének felel meg a mezőgépek évi áruforgalmának. Ebben a kiváló eredményben sokat segített a felállított Agro-poligon is, ahol a látogatók ki is próbálhatták a gépeket vásárlás előtt. Teljesen pontos anyagi adataink még nincsenek, azokat később közöljük – nyilatkozta a kereskedelmi igazgató.

Zoran Rajić, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára először is dicséretben részesítette a vásár dolgozóit, hogy sikerült túlszárnyalniuk a tavalyi eredményeket.

– Egy nagyon fontos nemzetközi eseményről van szó, amelyet a tárca is megpróbált minden lehető módon segíteni és népszerűsíteni. Elégedettek vagyunk az idei tartalmakkal, legyen szó a standok kínálatáról vagy a szakelőadásokról, tanácskozásokról. Reméljük, hogy a következő évben még nagyobb lesz ez a rendezvény – mondta az államtitkár.

Giovanni Mafodda, az Olasz Külkereskedelmi Intézet belgrádi irodájának (ICE) igazgatója felszólalásában megköszönte, hogy az idén Olaszország lehetett a vásár partnerországa.

– Már több éve képviseltetjük itt magunkat, és minden évben igyekszünk szélesíteni a kínálatot. Ebben az évben közvetlenül 16 kiállító érkezett Olaszországból, közvetve viszont százan képviseltették magukat itt az elmúlt egy héten. Tudvalévő, Szerbia Olaszország egyik vezető gazdasági partnere, nagyon reméljük, hogy a jövőben csak mélyülni fog a két állam kapcsolata – fejtette ki reményét Mafodda.


Napilapunk pénteki számában tévesen jelent meg az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon kisorsolt főnyeremény, a Belarus 442-es márkájú traktor nyertese. Az érintettek és olvasóink szíves elnézését kérjük.