2024. április 19., péntek

Virágosat álmodnak

A topolyai Művelődési Ház a Múzeumok Éjszakáján – Az Ethnokor együttes is színpadra lép a topolyai tájházban

Néhány évvel ezelőtti „szárnybontogatás” után, amikor is a Múzeumok Éjszakája alkalmából a topolyai Művelődési Ház jóvoltából a topolyai bognár- és kovácsműhely is megnyitotta kapuit a népi kulturális értékek iránt érdeklődő múzeumbarátok előtt az ünnep apropóján, a tavalyi évben, ahogy az idén is – ezúttal május 21-én –, a topolyai Művelődési Ház teljes estet betöltő programsort kínál fel az esemény alkalmából. Az eseménysorozat helyszíne a topolyai tájház.

A népi tisztálkodási kultúráról 2015-ben, a Múzeumok Éjszakáján a tájházban (Szabó Anikó felvétele)

A népi tisztálkodási kultúráról 2015-ben, a Múzeumok Éjszakáján a tájházban (Szabó Anikó felvétele)

A 2015-ös program fókuszában a népi tisztálkodási kultúra állt. Az idei évben a központi tematikát a virág szolgáltatja. A fenti információkat Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója osztotta meg lapunkkal, aki kiemelte:

– Az idén egyetlen témakör, motívum köré csoportosítottuk a programjainkat, amely a virág, ügyelve arra is, hogy a programok, ha lehet, ne ütközzenek Topolya Község Múzeumának alkalmi rendezvényeivel, hogy az érdeklődők a mindkét helyszínen folyó eseményeket követni tudják. Ennek okán a tájházban zajló rendezvénysor szombaton már délután 15.30 órakor kezdetét veszi. A Virágosat álmodtam… című rendezvényünk egy kézműves játszóházzal indul, mely 17.30 óráig tart. Hagyományos, gyermekek számára havi rendszerességgel rendezett játszóházunk helyszíne tehát ezúttal a tájház lesz, a foglalkozásvezető pedig ez alkalommal is Budai Sinkovics Margit osztálytanító. A játszóházban, amelyre ugyan kötelező a bejelentkezés, a részvétel – alkalmi jellegéből adódóan – ingyenes. A foglalkozáson a kreatív, kézműves foglalkozás iránt érdeklődő gyermekek is virágmotívumokkal dolgoznak majd. 17.30 órakor lesz az alkalomból szervezett virágkiállításunk megnyitója, amelyet a szabadkai Ethnokor duett (Bakos Árpád–Miroslav Jovančić) koncertje követ, mely a gyermek és a felnőtt közönség számára egyaránt minőségi időtöltést ígér. Kérjük az érdeklődőket, csatlakozzanak rendezvényünkhöz, és alkotásukkal emeljék annak színvonalát. A kiállításra szánt vágott- vagy cserepes virágot, virágdíszt, kompozíciót május 21-én, délelőtt 11 órától várjuk a topolyai tájházban. Akár a helyszínen is jelentkezhetnek hivatásos virágkötők, valamint olyanok is, akik hobbi szinten művelik ezt a tevékenységet, továbbá hivatásos virágtermesztők és a hobbikertek művelői is. A nap alkalmat ad a virágok cseréjére és eladására is. A kiállítás este 22 óráig tart majd nyitva, ezt követően az alkotásokat visszaadjuk tulajdonosaiknak – fogalmazott Csípe Tímea, aki örömének adott hangot, hogy a rendezvény ideje alatt a Solymosy Könyvesház is jelen lesz a helyszínen, standjukon (dísz)növényekkel kapcsolatos kiadványokat árusítva.
A rendezvényről bővebb tájékoztatást a 024/713-515-ös vagy a 062-800-69-63-as (Ocsenás Anikó) telefonszámokon kaphatnak az érdeklődők.