2024. április 23., kedd

Vučić meg tudja alakítani a kormányt

Az SZHP elnöke csak két minisztérium tekintetében nem döntött a majdani tárcavezető személyéről

A szerb köztársasági elnök főtitkárságának épületében tegnap sor került a kormányalakítási egyeztetésre Tomislav Nikolić államfő és Aleksandar Vučić, az április 24-i előrehozott köztársasági parlamenti választásokon elsöprő sikert arató Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció jelöltlistájának vezetője között. A választásokat követően ez volt az első kormányalakítási egyeztetés az államfő és a listavezetők valamelyike között.

A találkozón Vučić arról tájékoztatta az államfőt, hogy meg tudja alakítani a parlamenti többséget és a következő kormánykoalíciót. Ennek ellenére Szerbia alkotmánya arra kötelezi az államfőt, hogy a parlamentbe bejutó többi lista vezetőjét is meghallgassa, majd ezt követően bízzon meg valakit a listavezetők közül a kormányalakítással. Azt nem közölték, hogy a többi listavezetőt mikor fogadja az államfő.

Az április 24-i választások nem állították meg a haladásban Szerbiát, fogalmazott közleményében Nikolić, majd reményét fejezte ki, hogy a reformok a jövőben is az eddigiekhez hasonló ütemben haladnak, és eredményeik mielőbb érezhetőek lesznek.

Alkotmányos hatáskörömmel összhangban osztozni fogok a felelősségen a kormánnyal és a reformok folytatásáért, valamint a regionális együttműködés elmélyítéséért, illetve a békéért és a stabilitásért kívánok síkra szállni – fogalmazott a közleményben Nikolić.

A KÍNAI ELNÖKÖT MÁR ÚJ KORMÁNY FOGADJA

Aleksandar Vučić arról számolt be az újságíróknak a találkozót követően, hogy a kormány következő összetételéről már döntött, egyedül két minisztérium vonatkozásában nem tudja, hogy kit bízzon meg a tárcavezetői tisztség betöltésével. Részleteket, neveket azonban nem kívánt elárulni. Szavai szerint olyan emberekre van szüksége a kormányban, akik képesek harcolni. Megtörténhet, hogy az előző kormány tagjai közül olyanok jutnak ismét miniszteri tisztséghez, akik nem voltak az újságírók kedvencei, és az is megtörténhet, hogy a tisztségek betöltésekor nem a párthovatartozás lesz a döntő szempont, húzta alá Vučić, majd mindezen felül egyedül azzal kapcsolatban pontosított, hogy a kormány a kínai államfő szerbiai látogatását megelőzően alakul meg, vagyis június vége előtt.

A kínai államfő látogatását megelőzően mindenféleképpen megalakul a kormány. Azt, hogy ez három, hét, vagy tizenöt nappal a parlament megalakulását követően történik-e meg, még nem tudom. Mellékesen hiába szerzett az SZHP körüli koalíció 131 képviselői mandátumot, megtörténhet, hogy más listavezető is arról tájékoztatja Tomislav Nikolićot, hogy meg tudja alakítani a többséget. Tehát akkor lehetek biztos benne, hogy többségem van, és meg tudom alakítani a kormányt, ha a parlament támogatja azt szavazatával – taglalta Vučić.

Vučić elmondása szerint a köztársasági elnökkel a kormány következő összetételének négyéves tervéről beszélgetett. Kifejtette, a programnak tíz központi eleme van, ezek közül mindenféleképpen a gazdaság fejlesztésére és a regionális stabilitás elmélyítésére vonatkozó pontokat tartja kiemelésre méltónak.

IGEN A VÁLASZ A SORSDÖNTŐ KÉRDÉSRE

Köztársasági szinten a Szerb Haladó Párt egyelőre nem kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat. A párt vezetősége eddig azt sem erősítette meg, hogy kivel ülnének tárgyalóasztalhoz. A választások megtartását követően egyedül a Vajdasági Magyar Szövetség irányába jelezték, hogy köztársasági szinten is tárgyalni fognak a párttal a jövőbeni együttműködésről.

A haladók eddigi koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt, nem aggódik amiatt, hogy Vučić eddig nem lépett kapcsolatba a párt vezetőségével, hiszen még korai lett volna megkezdeni a kormánykoalíciós tárgyalásokat, nyilatkozta Slavica Đukić-Dejanović, a szocialisták alelnöke a B92 RTV-nek, mondván, hogy Vučićnak már most többsége van. Ha az SZHP felveszi a kapcsolatot a szocialistákkal és miniszteri funkciókat kínál fel, akkor az SZSZP igennel válaszol, szögezte le a pártalelnök, hozzátéve, hogy a végső döntést természetesen a párt szervei hozzák meg. Mint azt kifejtette, nincsen az a politikus, aki terveit ne a kormány tagjaként szeretné megvalósítani.

A szocialista politikus a jövőbeni együttműködés tekintetében nem tartja kizáró oknak a haladók korábbi nyilvános támadásait, mert értékelése szerint az ilyesmi teljesen normális a politikában, főleg a választási kampány időszakában.