2024. április 20., szombat

A Red Hot Chili Peppers szeptember 2-án is Budapesten koncertezik

A népszerű amerikai zenekar elsejei koncertjére közel egy óra alatt elfogyott az összes jegy

Miután a szeptember elsejére, a budapesti Papp László Sportarénában meghirdetett Red Hot Chilli Peppers koncertre alig egy óra leforgása alatt elfogytak a jegyek, a koncertet szervező Live Nation szeptember 2-ára is meghirdetett egy időpontot, amelyre már lehet jegyeket venni. A népszerű együttes a június 17-én megjelenő, sorrendben tizenegyedik, The Getaway című albumot népszerűsíti majd Magyarország fővárosában.

A Red Hot Chili Peppers a rocktörténelem egyik legsikeresebb bandája. Az együttes 1983-ban alakult meg Los Angelesben, s a kezdetek óta funkkal vegyített rockzenét játszik, amelyben más műfajok (mint például a punk rock és a pszichedelikus rock) stíluselemei is megtalálhatóak. A Red Hot Chili Peppers a kilencvenes évek elején szerzett magának nemzetközi hírnevet, amikor is Rick Rubin neves producert kérték fel sorrendben ötödik albumuk elkészítéséhez, amely a Blood Sugar Sex Magik címet viselte. Az 1991. szeptember 24-én megjelent albumon olyan – ma már szinte klasszikus – slágerek szerepeltek, mint a későbbiekben a legjobb hard rock teljesítmény énekkel kategóriában Grammy-díjat nyerő Give It Away című szerzemény, az Under the Bridge című ballada vagy a listákon szintén jól teljesítő Breaking the Girl és Suck My Kiss című dalok.

A lemez nemzetközi szenzáció lett, több mint 15 millió darabot adtak el belőle, szélesítette a zenekar rajongói bázisát, és a korszak egyik legjelentősebb albumává vált. A Blood Sugar Sex Magik 310. lett a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján.

Hatalmas sikert ért el a zenekar 1999. június 8-án megjelent, sorrendben hetedik, Californication című albuma is. Az együttes több mint 15 millió darabot adott el a lemezből, és jelen pillanatig ez a zenekar legsikeresebb felvétele, s úgyszintén felkerült a minden idők legjobb albumainak a listájára. Ezt követte 2002-ben a By the Way című album, illetve 2006-ban a Stadium Arcadium című hanganyag, amelyért ismét átvehették a Grammy-díjat.

Az Anthony Kiedis énekes, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros Josh Klinghoffer által alkotott négyes több mint 60 millió eladott albummal, köztük 5 multiplatina státuszt elért lemezzel, valamint 6 Grammy-díjjal büszkélkedhet. A zenekart 2012 áprilisában a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is beiktatták.

A zenekar 2007-ben Szerbiában, az Inđiján megrendezett Green Fesztiválon is fellépett.

A budapesti koncertjegy ára tartalmazza a The Getaway album egy példányát is, a jegyvásárlók választhatnak majd a digitális és a hagyományos, fizikai CD között.