2024. április 24., szerda

Terrortámadás vagy műszaki hiba?

Eltűnt a radarernyőről csütörtök hajnalban az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata; az egyiptomi légi közlekedési miniszter úgy fogalmazott: semmilyen lehetőséget nem zárunk ki, egy terrortámadást sem.

Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gépet terrortámadás érte, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát - jelentette ki Seríf Fathi kairói sajtótájékoztatóján.
A tárcavezető a történtekkel kapcsolatban szólva ragaszkodott ugyanakkor az "eltűnt" kifejezéshez, mondván, hogy addig nem tudja megerősíteni a gépet ért katasztrófát, amíg meg nem találják a roncsokat.

A miniszter még az előtt nyilatkozott, hogy a görög állami televízió azt jelentette, megtalálták az eltűnt egyiptomi utasszállító repülőgép roncsdarabjait a Görögországhoz tartozó Kárpathosz szigettől mintegy 370 kilométerre délre. A Párizsból Kairóba tartó repülőgép 66 emberrel - 56 utassal és 10 fős személyzettel - a fedélzetén tűnt el.

A görög hadsereg egyik tisztségviselője szerint az egyik darab esetében egy téglalap alakú tárgyról van szó. Korábban, ugyancsak görög illetékesek azt közölték, hogy a vízen lebegő műanyag darabokat és két mentőmellényt találtak ugyanazon a helyszínen.

A keresésben részt vesznek görög és egyiptomi katonai hajók, harci repülőgépek és felderítő repülők, Athén emellett segítséget kért Washingtontól és Moszkvától is. A görög hatóságok felszólítottak továbbá vagy fél tucat, a térségben tartózkodó teherszállító hajót is a keresésben való részvételre.

Az Egyptair a görög jelentésekkel szemben azt közölte, hogy felvette a kapcsolatot az illetékes görög hatóságokkal, akik nem tudták megerősíteni a Földközi-tengeren talált tárgyakról szóló információt. A CNN amerikai hírtelevíziónak a társaság igazgatóhelyettese ezzel szemben azt mondta, hogy - mint fogalmazott - "megtalálták a gép roncsait."

A történtek felderítésére felállított hivatalos bizottságot Kairó fogja vezetni - mondta az egyiptomi légi baleseteket vizsgáló hatóság feje, Ajman el-Mokaddem. Az Airbus 320-ast gyártó, és a második legnagyobb számú áldozatot elszenvedő Franciaország is részt vesz a vizsgálatokban.

London és Athén is felajánlotta segítségét, az ugyanakkor, hogy Kairó ezt elfogadta-e, nem derült ki Mokaddem közleményéből.