2024. április 24., szerda

Ma kezdődnek a kormányalakítási tárgyalások

A köztársasági és a tartományi parlament is június első napjaiban tartja alakuló ülését

Közel egy hónappal az április 24-én megtartott rendkívüli köztársasági választásokat követően, ma megkezdődnek a kormányalakítási egyeztetések a szerb államfő és a listavezetők között. Tomislav Nikolić köztársasági elnök elsőként Aleksandar Vučićot, a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció választási listájának vezetőjét fogadja. A szóban forgó lista a szavazatok közel ötven százalékát szerezte meg, ami 131 képviselői mandátumot jelent a 250 fős Szerbiai Képviselőházban. A találkozóra délután kettő órakor kerül sor a szerb köztársasági elnök főtitkárságának épületében.

Nikolić korábban kifejtette, a választások eredménye annyira egyértelmű, hogy nem is kellene lefolytatni a kormányalakítási tárgyalásokat, hiszen világos, ki alakíthat kormányt, viszont a szerb alkotmány erre kötelezi. Még korábban Nikolić sokkal egyértelműbben fogalmazott. Akkor azt mondta, mindenki számára magától értetődő, hogy a köztársasági kormány következő összetételét Aleksandar Vučić fogja megalakítani, így egyik másik listavezetővel sem kíván találkozni. Ezen nyilatkozatát a közvélemény hangos felháborodása követte, így az államfő úgy döntött, tartja magát az ország alkotmányához, amelynek értelmében a köztársasági elnök köteles meghallgatni az összes listavezető tervét, elképzelését, és ezt követően kijelölni azt a személyt, aki megalakíthatja a kormányt. A köztársasági választásokon leadott szavazatok mentén hét belgrádi központú politikai párt, vagy az azok köré tömörülő koalíciók listája, valamint öt, a nemzeti kisebbségi közösségek képviselői által állított jelöltlista jutott be a köztársasági parlamentbe.

A szerbiai parlament alakulóülését az eddigi sajtóértesülések szerint valamikor június első napjaiban tartják meg. A képviselőház következő összetételét akkor tekintik megalakultnak, ha a képviselők kétharmada hitelesíti mandátumát. Ezután megválasztják a parlament elnökét, az alelnököket és a főtitkárt. Ezt követően tartják meg az ülést, amelyen a kormányalakító a képviselők elé tárja a következő kormány programját és beterjeszti a kormány következő összetételét. A képviselők a következő kormányfő programjáról, a miniszterelnök személyéről és a kormány tagjairól is szavaznak.

A Tartományi Képviselőház alakuló ülését szintén június elején tartják meg. Pásztor István jelenlegi házelnök kabinetjében a Dnevnik újvidéki napilapnak megerősítették, hogy az alakuló ülést legkésőbb június 4-én tartják meg. A házelnök kabinetjébe kedden érkezett meg a jelentés a szintén április 24-én megtartott tartományi választások eredményéről. Innentől számítva Pásztornak három napja van kijelölni az alakuló ülés napját.