2024. április 26., péntek
ÚJVIDÉK, MIHAJLO PUPIN SZAKKÖZÉPISKOLA

30 magyar ajkú diákot várnak

Az újvidéki Mihajlo Pupin villamossági szakközépiskolában 30 magyar ajkú diákot vesznek fel a számítógépes hálózatok adminisztrátora szakra.

– A négyéves oktatás keretében a számítástechnikai és hálózati ismeretek mellett a tanulók megfelelő alapokat szerezhetnek távközlésből, elektronikából és irányítástechnikából ahhoz, hogy a későbbiek során más, elektronikával kapcsolatos munkakörben is dolgozhassanak – így ajánlják a leendő diákok figyelmébe ezt a szakot.

– Biztos úton az egyetem felé szakmával a kezedben – olvashatjuk a szórólapon, amellyel e lehetőségre kívánják felhívni a nyolcadikosok figyelmét. A szórólapról az alábbiakat tudhatjuk meg az iskoláról és a magyar nyelvű oktatásról:

Az újvidéki Mihajlo Pupin villamossági középiskola a felszereltségére és a kiváló munkafeltételekre alapoz. A tanításban korszerű számítógépes és kommunikációs felszerelést használunk, azzal, hogy az interaktivitásra helyezzük a hangsúlyt, és igyekszünk az egyéni szükségleteknek megfelelően alakítani az oktatási folyamatot. 2009 végén az iskola magyarországi EU-s pályázat útján kapott 2,5 millió forintot a távközlési laboratórium felszerelésére, ami egyedülálló eset az országban, 2010 elején pedig az iskola 1 millió forint EU-s támogatást kapott számítógépes laboratórium felszerelésére. 2011 végén felszereltük a multimediális laboratóriumot és stúdiót, ahol már készültek díjazott rövidfilmek és hangfelvételek. 2012-ben az MNT pályázatán nyert forrásokból befejeztük a multimediális laboratórium felszerelését. Az utóbbi 4 évben több mint 10 tantermet/laboratóriumot szereltünk fel a legkorszerűbb felszereléssel és számítógépekkel. Nálunk már megszokott módszer a multimediális anyagok használata, a tanárokkal való konzultáció, a tanárok és diákok e-mailes kommunikációja vagy akár az online tesztelés... A tanítás tantermekben, korszerű elektronikus felszereléssel ellátott szaklaboratóriumokban korszerű számítógépekkel ellátott szaktantermekben folyik. A gyakorlati oktatást műhelyekben végezzük és az új autoelektronikai szakosított műhelyben. Az iskolában internetközpont és diákklub is létezik, amely a tanulók rendelkezésére áll. A testnevelési órákat két tornateremben és két fedett pályán (Lukovski Sportközpont) rendezik, amelyek a legszigorúbb követelményeknek is megfelelnek. A két fedett terem egyike parkettás kosárlabdapálya, a másikat pedig teremfocira és teniszre is lehet használni, hiszen padlószőnyeges. Az iskola különösen büszke a tanulók sikereire: községi, regionális és állami szintű versenyekről gyakran térnek vissza első helyezéssel, a robotikai szakkör pedig egyetemi szintű világversenyeken ér el évek óta kitűnő helyezéseket. Iskolánkban 12 szakkör működik, mint pl. a robotikai, programozási, rádióamatőr stb. A sportszakkörök tagjai kiváló eredményeket érnek el országos és külföldi versenyeken is.

SZAKTANÁROK

Szaktanáraink magyar okleveles villamos mérnökök és magiszterek. Diákjainknak pótórákat tartanak, rendelkezésükre állnak az órákon kívül, és segítenek felkészülni az egyetemi felvételire is. Kérdéseitekre szívesen válaszolunk, írhattok a következő e-mail címre: mpupin@open.telekom.rs – olvasható a szórólapon.

SZAKKÖNYVEK

2007-ben az iskola 700 000forint értékben kapott kb. 300 darab magyar nyelvű szakkönyvet (középiskolás, főiskolás és egyetemi szintű szakkönyvek), amelyek a diákok rendelkezésére állnak! Ezek a könyvek a legjobbaknak számítanak a magyar szakirodalomban (vannak közöttük nemzetközi szinten is neves szerzőktől származó szakirodalom magyar fordításai is).

MAGYAR OSZTÁLYOK

Tavaly a négyéves magyar osztályba bekerült minden jelentkező, aki – akár minimális szinten is – átjutott a felvételi vizsgán is (az iskola gondolkodik azon, hogy a jövőben ismét megnyit még egy magyar tagozatot, mert az utóbbi években nagy volt az érdeklődés). A legsikeresebb jelentkező összesen 91,66 pontot szerzett, a legutolsó a listán pedig 48,07 pontot. A magyar osztályokban teljesen biztosított a magyar nyelvű oktatás.