2024. április 23., kedd

Éjszakába nyúló programok a múzeumban

Zentán kiállításmegnyitók, valamint gyermek- és irodalmi rendezvények is várják az érdeklőket a Múzeumok Éjszakája alkalmából

Az idén is éjszakába nyúló rendezvénysorozat várja a látogatókat szombaton Zentán a Múzeumok Éjszakája alkalmából. A Városi Múzeum szervezésében, illetve koordinálásával életre hívott programsorozat ezúttal is több helyszínre kiterjed majd, amelyeken kiállításmegnyitókkal, valamint gyermek- és irodalmi rendezvényekkel is készülnek az érdeklődők számára, akik emellett a különféle állandó tárlatokat is megtekinthetik majd.

– A Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozathoz kötődően az elmúlt évek során sikerült kialakítanunk egy olyan jól működő sablont, amely minden évben a program gerincét képezi, ugyanakkor ezt a gerincet időről időre próbáljuk színes tartalommal megtölteni. A programok jelentős részét a partnereink, a zentai Gyermekbarátok Egyesülete, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány és a zEtna Kiadó határozzák meg, amelyekkel az elmúlt évek során kiváló együttműködést alakítottunk ki, aminek köszönhetően a Múzeumok Éjszakája középpontjában álló kiállításmegnyitók mellett minden évben tudunk valami pluszt is kínálni a látogatóink számára – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője. Elmondta, ezúttal két nagyszabású kiállítással is készülnek a Múzeumok Éjszakájára. – Az idén úgy döntöttünk, hogy már pénteken megnyitjuk a Petrik Pál 100 című kiállítást, egyrészt azért, hogy szombaton az egész nap folyamán megtekinthető legyen, másrészt azért, mert Petrik Pál száz évvel ezelőtt éppen május huszadikán született. Petrik Pál hosszú éveken át visszatérő vendége volt a Zentai Művésztelepnek, és a gyűjteményünkben is szép számmal megtalálhatók az alkotásai, ugyanúgy, ahogyan más közgyűjteményekben, sőt, magángyűjteményekben is. Az elmúlt évek során némiképp háttérbe szorult a munkássága, és úgy gondoltuk, hogy ez az évforduló kiváló alkalmat teremt majd arra, hogy újra ráirányítsuk a figyelmet az alkotásaira. A tárlatot pénteken este hat órakor Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitja meg, valamint közreműködik Bakos Árpád és Miroslav Jovančić is, akiknek a fellépése minden bizonnyal nemcsak ünnepélyesebbé, hanem élményszerűbbé is teszi majd az összejövetelt.

Szombaton azután még egy kiállítás nyílik, aminek külön örülünk, hiszen a korábbi években majdnem mindig az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljával azonos időben rendeztük meg a Múzeumok Éjszakáját, és mivel idén ez nem így van, ezért a Művelődési Ház kiállítóterme is a rendelkezésünkre áll majd, ahol este hat órakor ifj. Novák Mihály fotóiból nyílik kiállítás, amelynek egyik érdekessége az lesz, hogy a megnyitó után az alkotó azt is demonstrálni fogja, milyen fototechnikai eljárással készültek a kiállított alkotások. Az egyik apropója annak, hogy a kiállítás éppen most nyílik meg, az, hogy ifj. Novák Mihály fotóit is Petrik Pál alkotásai ihlették. A tárlatot Lázár Tibor festőművész nyitja meg – magyarázta Pejin Attila, hozzátéve, a múzeumban szombaton egy kisebb szünettől eltekintve reggel kilenc órától egészen éjfélig várják majd a látogatókat, akik nemcsak a Petrik Pál 100 című kiállítást tekinthetik meg, hanem a múzeum állandó tárlatait is, köztük a három évvel újra megnyílt néprajzi kiállítást is, amelyet – ahogyan fogalmazott – valószínűleg sokan nem láttak még, éppen ezért arra is mindenképpen érdemes időt szánniuk azoknak, akik betérnek a múzeumba.

– A tapasztalataink azt mutatják, hogy az emberek ilyenkor szívesen jönnek el a múzeumba, és aminek külön örülünk, hogy sok esetben az egész család együtt tér be hozzánk, éppen ezért minden évben arra törekszünk, hogy minden korosztály számára biztosítsunk valamilyen szórakozási lehetőséget. A gyermekprogramokat illetően idén is a Gyermekbarátok Egyesületére tudunk támaszkodni, a tagjaik szombaton délelőtt tíz órától játékos tárlatvezetéssel várják az óvodás és a kisiskolás gyermekeket. Mindemellett este hattól tíz óráig a Stevan Sremac-emlékház állandó kiállítása is várja az érdeklődőket, és az egész rendezvénysorozat a múzeumban este tízkor kezdődő irodalmi esttel zárul, amelyet a zEtna Kiadó szerzői tartanak majd – mondta el Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője, hozzátéve, a rendezvényekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.