2024. április 19., péntek

A családért, mindannyiunkért

Új, családsegítő szolgáltatást vezet be Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központja

Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központja évek óta dolgozik azon, hogy olyan új szolgáltatásokat vezessen be, amelyre komoly igény mutatkozik.

Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó (Lakatos János felvétele)

Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó (Lakatos János felvétele)

Április folyamán egy új, családsegítő szolgáltatás beindítására pályáztak sikeresen a tartományi egészségügyi titkárságnál, mondta el Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, a szociális központ kishegyesi részlegének vezetője.

– Az évek során sikerült szolgáltatást bevezetni a sérült személyek számára mindkét községben, valamint idős személyek számára Topolya községben. Itt korábban nem volt gerontoszolgálat, de a tavalyi évben sikerült beindítani, és jelenleg 4 házi kisegítő dolgozik a terepen. Most pedig a tartományi egészségügyi titkárságtól 200 ezer dinárt nyertünk egy újabb szolgáltatás bevezetésére. Ez egy családtanácsadó formájú szolgáltatás, ami idáig nem volt a környékünkön. Mi úgy neveztük el, hogy A családért, mindannyiunkért.

Az új szolgáltatás feladata a családok segítése, támogatása és problémáikkal való foglalkozás.

– Ha a család jól működik, és a problémákat meg lehet oldani, az minden generáció számára jobb életet biztosít. A szolgáltatás június elsején fog indulni, és 5 hónapon keresztül működik Topolya és Kishegyes községben is – mondta el Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, aki arról is szólt, hogy munkájuk során számos családi problémával, illetve válással találkoznak. A válásokat követően a láthatási joggal is sok gond adódik, amivel a központnak kell foglalkozni.

– Úgy gondoltuk, hogy az új, családsegítő szolgáltatásunk jó lesz azoknak is, akiknek csak apróbb családi problémájuk van, és azoknak is, akiknek komoly gondjaik vannak. Sokszor azt tapasztaljuk, hogy egy rossz házasságot követően lezajlik a válás, de a felek évekkel később sem tudnak megegyezni a gyerek odaítélésével kapcsolatban, illetve a láthatási joggal is gyakran problémák vannak. Pont ezért nemcsak azokat az embereket szeretnénk megcélozni, akik úgymond problémamentesebb családi életet élnek, és csak egy kisebb probléma megoldásához keresnek segítséget. Mellettük azokkal is szeretnénk foglalkozni, akiknél nagyon komoly gond van, és ahol a gyerekek érzelmi biztonság került veszélybe – számolt be a szakember.

A szociális központ új szolgáltatásának igénybevételéhez előre be kell jelentkezni, amit személyesen a szociális központ topolyai vagy kishegyesi helyiségeiben lehet megtenni, illetve a 024/715-810-es telefonszámon Topolyán és a 024/731-434-es telefonszámon Kishegyesen. A szolgáltatás szerb és magyar nyelven is elérhető mindkét községben.