2024. április 24., szerda

Európa támogatása Koszovónak

Johannes Hahn egységre szólította fel a pristinai politikumot

Az európai úton való következetes előrehaladás támogatására buzdított tegnap Pristinában Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési és szomszédságpolitikai biztosa, aki különösen fontosnak tartotta az ellenzék figyelmét is felhívni az integrációban rejlő lehetőségekre. Az európai út a koszovói lakosság nemzeti érdeke, szögezte le Hahn.

Az Isa Mustafa koszovói kormányfővel megtartott találkozót követően az újságírókhoz szólva Hahn a Montenegró és a Koszovó közötti határvonal meghatározása kapcsán kialakult vita lezárását sürgette. Ez áll mindkét európai állam, Koszovó és Montenegró érdekében, emelte ki a biztos.

Koszovó számára az európai uniós tagságnak kell lennie a fő célnak. Ennek érdekében fontos döntéseket kell meghozniuk, hogy sikerrel járjanak. Ezért arra kérem az ellenzéki vezetőket, hogy sorakozzanak fel Koszovó európai céljai mögött – fogalmazott Hahn.

A biztos végül gratulációit tolmácsolta Koszovónak, amiért felvételt nyert a FIFA-ba és az UEFA-ba. Pristinai látogatását követően a tervek szerint Hahn Belgrádba utazik, ahol Aleksandar Vučićtyal találkozik.