2024. április 24., szerda

Az ukrajnaiak öröme, az oroszok üröme

Ünneplés és örömkönnyek, felháborodás és elégedetlenség. Az idei Eurovíziós Dalversenyen mindez együtt volt. A hatvanegyedik megmérettetésre Svédországban, Stockholmban került sor, mivel tavaly Måns Zelmerlöw nyert a Heroes című zeneszámmal. Az énekest ezúttal Petra Mede oldalán műsorvezetőként láthattuk viszont. Az egyik nagy változás idén a szavazásra vonatkozott. A korábbi években a szakmai zsűrik és a tévénézők szavazatait összesítve hirdettek eredményt országonként. Ebben az évben azonban a zsűrik szavazatai és a telefonos szavazatok külön-külön folytak össze, és így alakult ki a végeredmény. Ezt főleg az izgalom fokozása miatt találták ki, hogy már csak a legvégén lehessen tudni, melyik ország nyeri meg a megmérettetést.

Az idei dalverseny győztese Ukrajna lett az 1944 című dallal. Ahogyan a dal ismertetőjéből hallhattuk, az előadó, Jamala által írt zeneszám a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szól, amikor Jamala családját is deportálták. A nagy esélyesnek a győzelemre egyébként Oroszországot tartották. Sergey Lazarev a You Are The Only One című dallal indult, amelyhez igen látványos effektusok, színpadi megoldások is társultak, de végül a harmadik helyen végzett. Azt már a dalverseny előtt is hallani lehetett, hogy az orosz versenyző győzelme esetén Ukrajna jövő évi részvétele az eurovízión megkérdőjelezhetővé válik a két ország közti konfliktus miatt. Mivel azonban Ukrajna nyert, így most Oroszország részvétele a kérdéses. Ahogyan az várható is volt, Oroszország felháborodását fejezte ki, amiért a dalversenybe erősen belefolyt a politika, a dal pedig a 2014-es krími eseményekre is vonatkozhat. Mi tagadás, Jamalát országában egyenesen nemzeti hősként ünneplik.

Erős vita folyik arról, hogy meddig lehet elmennie egy dalnak a mondanivalójában. Az alkotói szabadságot hirdető Európának vajon kell-e és lehet-e szabályoznia, hogy milyen témát taglalhat egy dal. Hol a határ? Vajon minden dalnak a szerelemről kell szólnia? Eddig ugyanis ez volt a probléma. Másrészt viszont félő, hogy ezek után, Ukrajna győzelmén felbuzdulva, előjönnek a vérzivataros múltat felidéző dalok, amelyek még az eddiginél is nagyobb viszályokat szülhetnek a részt vevő országok közt. Érdekes, hogy a dalfesztivál hivatalos mottója a Come Together, azaz Jöjjünk össze volt. Nos, a megosztott vélemények tekintetében ez nem jött össze. Egyébként nem ez lenne az első eset, hogy két ország közti viszály miatt egyik lemondja a részvételét. Azerbajdzsánban 2012-ben tartották meg a dalversenyt, ekkor Örményország lépett vissza az ellentétek miatt.

Az új szavazási rendszer tehát valóban tartogatott meglepetéseket, és nagyon tanulságos is volt. Egyes fellépők esetében ugyanis éles eltérést lehetett tapasztalni a zsűrik és a nézők szavazását illetően. Lengyelországot Michał Szpak képviselte, akit a nézők a legjobbak közé soroltak, viszont a zsűri a lista aljára helyezte. Michał Szpak végül a nyolcadik helyen végzett.

Magyarország idén Freddie-t küldte a Pioneer című dallal, és végül a 19. helyen végzett. Szinte megszokhattuk, hogy Magyarország óriási elvárásokkal és nagy reményekkel néz a megmérettetés elé. A magyar médiában sok helyen lehetett azt olvasni, hogyan „robbantotta fel a színpadot” a magyar versenyző, és az előrejelzések szerint biztosan az élen végez, de legalább az első ötben. Nem is csoda, hogy Freddie végül csalódottságát fejezte ki, lelombozódva érkezett vissza a versenyről, mondván, kell néhány nap, hogy átgondolja a történteket. Freddie-t csupán egy hellyel előzte meg Sanja Vučić, aki Szerbiát képviselte. Az énekesnő viszont azt mondta, nem engedi meg, hogy az eredmény lehangolja, hiszen nem is kudarcnak éli meg a szereplését. Talán ő már felismerte azt, hogy sose tudni előre, mire hangolódik rá Európa.

Ausztráliában már régóta hatalmas népszerűségnek örvend az Eurovíziós Dalverseny. Tavaly a jubileum alkalmából egyenesen a döntőben vehetett rész a megmérettetésen, idén pedig rendes résztvevőként. Ausztrália frissességet hozott a dalversenybe, és máris határokat feszegetett. Képviselője, Dami Im az Eurovízió történelmének első dél-koreai versenyzője a második helyen végzett.

Újdonság, hogy immár az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában is élőben sugározták a dalfesztivált, a jövő pedig még bármit hozhat. Egy optimista meglátás szerint Dami Im és Ausztrália részvétele talán felbuzdítja az Európán kívül eső országokat, és valamikor a jövőben a dalverseny világszintűvé duzzadhat.