2024. április 19., péntek

Gimnázium nyílik Temerinben

A temerini Lukijan Mušicki Középiskola a napokban megkapta az oktatásügyi minisztérium végzését, amely lehetővé teszi az iskola számára, hogy szerb tannyelvű általános gimnáziumi szakot indítson a következő iskolaévben.

A temerini középiskolának otthont adó, a 19. században épült, barokk stílusú Szécsény-kastély épülete (Góbor Béla felvétele)

A temerini középiskolának otthont adó, a 19. században épült, barokk stílusú Szécsény-kastély épülete (Góbor Béla felvétele)

Milomir Radić, a Lukijan Mušicki Középiskola igazgatója ezzel kapcsolatosan közölte, hogy régi vágya teljesült a temerinieknek a gimnáziumi tagozat megnyitásával. Minden évben, már több mint fél évszázada, a temerini községből 60-70 tanuló jár Újvidékre, Karlócára, Szenttamásra vagy Óbecsére gimnáziumba. A jövőben az ifjú nemzedék szellemi potenciálja helyben is kifejezésre juthat, mivel az utazás nem veszi el többé a tanulók idejét, többet tanulhatnak. Az iskola rendelkezik megfelelő műszaki és káderbeli feltételekkel a gimnáziumi tagozat megnyitásához.

Temerinben az idén csaknem 300 végzős diák lesz az általános iskolákban, a magyar tagozatokon mintegy hetven, a Lukijan Mušicki Középiskolában pedig négy első osztályt indítanak szerb és kettőt magyar nyelven. A két magyar tagozat közül az egyik a hároméves gépkocsiszerelői és hegesztő szak, amelyre 30 tanulót vesznek fel, a másik pedig a négyéves tűzvédelmi technikusi szak, amelyre szintén 30 diák iratkozhat. Nem mellékes, hogy tűzvédelmi technikusokat Temerin mellett még csak Nišben képeznek az országban, természetesen szerb nyelven.

Az igazgató azt is közölte, hogy az iskolának otthont adó, a 19. században épült, barokk stílusú kastély új homlokzatot kap a nyár folyamán, a Műemlékvédelmi Intézet pályázatának köszönhetően.