2024. április 18., csütörtök

Megemlékeztek az AIDS-ben elhunytakról

Az AIDS áldozatainak nemzetközi napja alkalmából vasárnap a Galleria Hotel átriumában emlékeztek meg azokról, akiket legyőzött e betegség. Szabadkán a megemlékezést a Stav+ polgári szerveződés, a HIV- és AIDS-fertőzött személyek védelmével foglalkozó egyesületek szerbiai uniójával együttműködésben szervezte meg.

Az akciót az önkormányzat, a washingtoni Globális Gyermekalap, a Vöröskereszt városi szervezete, a Közegészségügyi Intézet, a városi ifjúsági iroda és a Galleria Szálloda támogatta. Boris Kovačić, a Stav+ polgári szerveződés elnöke a megemlékezésen elmondta, hogy az egyesület célja a HIV-fertőzöttek és az AIDS-betegek jogainak védelme, életminőségük javítása és az emberek tájékoztatása e betegségről. Hozzátette, hogy a nemzetközi napot azért hozták létre, hogy azokra emlékezzünk, akik a nyolcvanas évek elején haltak meg.
– Ekkor jelent meg ez a betegség, ekkor haltak meg a legnagyobb számban a betegek, gyógyszerek nélkül. Az orvosok, valamint a betegek családtagjai és az ismerőseik egyaránt féltek, senki sem akart segíteni. Sokan egyedül haltak meg. Szervezetünk célja, hogy a HIV-fertőzött személyeket megtanítsuk, hogy hogyan éljenek betegségükkel. Sajnos a betegek nagy része a mai napig sem meri bevallani a családja előtt, hogy milyen betegséggel él – mondta az egyesület elnöke.
Csikós László, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális minisztérium államtitkára szerint kiemelten fontos, hogy ne bélyegezzük meg a HIV-fertőzött embereket. Véleménye szerint Vajdaságban az emberek toleránsabbak az AIDS-betegekkel szemben.
– Országos szinten 3200 HIV-fertőzöttről tudunk, ezeknek a személyeknek a fele munkanélküli, ebből pedig közel hétszáz személy nem munkaképes. Az elmúlt évben a HIV-fertőzöttek száma 37 százalékkal sajnos emelkedett, de ez a kitűnő diagnosztikának is köszönhető, és akik a programban részt vesznek, teljes életet élhetnek – mondta az államtitkár.
Az észak-bácskai körzetben 1985 óta 61 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ebből a számból csak tavaly 7 új esetet. A fertőzöttek közül 34-en betegedtek meg és 12-en haltak meg.