2024. március 29., péntek

Az Iszlám Állam esetleges merényleteire figyelmezteti a török lakosságot a rendőrség

A török rendőrség országos figyelmeztetést adott ki, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet merényleteket követhet el a csütörtöki nemzeti ünnepen, főleg a katonai, rendőrségi létesítményeket veheti célba.

Arra kérik az ünnepi rendezvények szervezőit, hogy vizsgálják felül a tervezett biztonsági intézkedéseket.

A törökök május 19-én emlékeznek meg a köztársaság alapítójáról, Kemal Atatürkről, és ez egyúttal ifjúsági és sportnap.

Különösen veszélyben vannak a katonai, a rendőrségi létesítmények, a közintézmények és az ankarai Atatürk Mauzóleum - tette hozzá a rendőrség az Anadolu hírügynökség jelentése szerint. Az emléknapon több ezer ember szokott ellátogatni a mauzóleumba.

A török rendőrség a napokban elfogta az IÁ hét feltételezett tagját az ország keleti részében lévő Elazig városban. Az elfogottak között van az IÁ egyik magas rangú vezetője, valamint egyik hóhérja. A gyanúsítottak a közelmúltban érkeztek Szíriából.

Az utóbbi négy hónapban az Iszlám Állam 190 feltételezett terroristáját vették őrizetbe Törökországban.

A török tüzérség - az Egyesült Államok vezette koalíciós erőkkel együttműködve - a napokban ismét lőtte az IÁ szíriai hadállásait, főként tüzérségi ütegeket vettek célba Aleppó várostól északra, de dzsihadista búvóhelyeket is értek találatok. A támadássorozatban a török híradások szerint 27 terrorista halt meg.

Az érintett területekről az Iszlám Állam gyakran támadja aknagránátokkal a határ közeli török településeket. A délkeleti országrészben fekvő Kilis városban már több mint 20 halálos áldozatot követeltek az ilyen támadások.