2024. március 28., csütörtök

Ha gazdag vagy, tartozhatsz

Már az Európai Bizottság is felhívta Szerbia figyelmét, hogy hatékonyabban kell megfizettetni az adót

Az Adóhivatal és felügyelőinek eljárási módja a sajtó sok-sok hasábját megtöltötte már. Az esetek többségében arról értesülhetünk, hogy az állam kőkeményen és kíméletlenül eljár azokkal a polgárokkal, vagy kisvállalkozókkal szemben, akik nem fizetik járulékaikat, az adót, vagy nem tesznek eleget egyéb kötelezettségeiknek. A napokban arról olvashattunk, hogy az Adóhivatal munkatársai lakatot tettek a belgrádi vasútállomáson működő nyilvános wc-re, mivel a díjszedő alkalmazottat nem jelentették be és adómemóriás pénztárgép sem volt a létesítményben. A vasútállomáson az utazók azóta sem könnyíthetnek magukon, legalábbis nem a wc-ben.

Az esetet követően ismét felmelegítették a témát, hogy az állam vajon miért nem ugyanennyire könyörtelen a nagyvállalkozókkal szemben, akik olykor több millió euróval tartoznak. A Blic napilap példákat is említett: a šabaci Miroslav Bogićević Farmakomja 666 millió dinárral tartozik az államnak, Goran Perčević Interkomercje 143 millió dinárral, a Marko Mišković tulajdonában álló Mera Invest közel 1 milliárd dinár értékben mulasztott el adót fizetni, a Dragan Đurić tulajdonában álló Zekstra pedig 347 milli dinárral tartozik.

Dragoljub Rajić gazdasági szakértő értékelése szerint az állam eddigi intézkedéseivel még kedvezett is a tartozóknak, de magától értetődik, hogy kizárólag az igazi „nagykutyáknak”.

– A nyugati országokban egészen más a gyakorlat. Ott meg sem engedik, hogy a vállalatok hatalmas tartozásokat halmozzanak fel az állam irányába, hiszen az mindenkire, az alkalmazottakra, a beszállítókra és magára az államra nézve is ártalmas. Ha egy vállalat tartozik, a tulajdonos saját vagyonával felel azért, valamint a tartozás rendezéséig nem alapíthat új vállalatot. Ha pedig megállapítást nyer, hogy a tartozás meghaladja az alapítótőke értékét, akkor automatikusan elindul a csődeljárás – magyarázta Rajić.

Boško Živković, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának tanára is a nagy tartozásokat hajtaná be először, már csak azért is, mert az jelzésértékű lenne az átlagpolgár számára.

Az Európai Bizottság szintén rámutatott, hogy Szerbia nem jár el megfelelően az adó behajtásának tekintetében.

– Az EU mércéinek mentén az államkassza bevételei 50 százalékának az adóbevételekből kell befolyniuk, 30 százalékának a vámbevételekből, 20 százalékának pedig egyéb forrásokból. Ehhez képest a szerbiai államkassza bevételeinek 48 százalékát a vámbevételek teszik ki. Ez azt bizonyítja, hogy az állam nem küzd megfelelő módon a feketegazdaság ellen – fogalmaznak az EB országjelentésében.