2024. április 20., szombat

„Autópályán a tengerre”

Szerbia 400 millió euró hitelt vett fel annak érdekében, hogy korszerűbbé tegye az utakat

Zorana Mihajlović aktuális építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter hiszi, hogy a 10-es közlekedési folyosót 2017 elejéig, azaz áprilisig sikerül befejezni. A 11-es közlekedési folyosó is épül, és Čačakig jövőre feltehetőleg már autópályán lehet majd eljutni, közölte a miniszter. Mihajlović azt is megerősítette, hogy a Batrovci határátkelőn hamarosan megkezdődik a harmadik sáv kiépítése.

A következő év elejétől a polgárok végre autópályán juthatnak el az ország északi régiójából a déli régióba. Augusztusban nyitjuk meg a Ljig–Preljina közötti 35 kilométeres szakaszt, ezt megelőzően, júniusban pedig átfúrjuk a Grdelička szorosban az épülőben lévő 808 méter hosszú alagutat. Szerbia 400 millió euró hitelt vett fel annak érdekében, hogy korszerűbbé tegye az utakat. Ezért csakis azok a kivitelezők dolgozhatnak az államnak, amelyek tartják magukat a szerződésekhez. A jövőben is rendszeresen ellenőrizni fogjuk az építkezéseket. Néhány vállalatot már figyelmeztettünk, hogy ha nem tartják magukat a szerződésben foglalt határidőkhöz, akkor szerződést bontunk velük. Jobb most szerződést bontani és a Világbankkal folytatott egyeztetést követően új kivitelezővel szerződést aláírni, mint várni az őszi hónapok eljöttére, amikor a vállalatoknak be kell fejezniük a munkát. Azt is megerősíthetem, hogy jövőre fejezik be a Niš–Merdare autópálya tervdokumentációját. A polgárok 2017-ben már autópályákon utazhatnak a tengerre – fogalmazott Mihajlović.

A miniszter sokat vár a kínai államfő június végi szerbiai látogatásától, mivel akkor kerül aláírásra a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításáról szóló kommerciális szerződés. Mihajlović hiszi, hogy idén év végéig már el is kezdődhetnek a munkálatok a vasútvonal szerbiai szakaszán.