2024. március 29., péntek

Szerbia huszonharmadik a korrupciós listán

A megkérdezettek 48 százaléka lojalitás miatt nem jelentené a szabálytalanságokat

A kenőpénz elterjedettségét és a korrupció elburjánzását tekintve Szerbia a 23. helyen áll a londoni EY (Ernst & Young) könyvvizsgáló és szaktanácsadó cég által 62 országban elvégzett felmérés szerint.
A világszerte végzett felmérésben a megkérdezettek 39 százaléka véli úgy, hogy saját országában széles körben elterjedt a megvesztegetés és a korrupció, ez az eredmény pedig alacsony mértékű változást jelent a 2012-ben és 2014-ben végzett felmérés adataihoz viszonyítva.

Az EY felmérése szerint az online bűnözés, a terrorizmus finanszírozása és az off-shore cégekkel való visszaélések arra késztetik az országok kormányait, hogy visszaszorítsák a korrupciót, de a vállalatokra is kihat, hiszen fel kell ismerniük a korrupciót, és orvosolniuk kell az általa okozott problémákat. A felmérés eredményei rámutattak arra, hogy mennyire fontos a vállalatok valódi tulajdonjogainak átláthatósága. A megkérdezettek 91 százaléka szerint fontos tudni, hogy kinek a tulajdonában van az a vállalat, amellyel üzletet kötnek, Szerbiában azonban a megkérdezetteknek csak a 82 százaléka tartja ezt fontosnak.

Szerbiában a lakosok 74 százaléka véli úgy, hogy a sikkasztók elleni büntetőeljárással véget lehetne vetni a csalásnak és a korrupciónak, viszont csupán 10 százalékuk gondolja, hogy a bíróságok ítéletet is hozhatnának ilyen ügyekben. A londoni szaktanácsadó cég rámutatott a jelentéstevők fontos szerepére, hiszen továbbra is ők azok, akik feljegyzik a szabálytalanságokat. A vállalatok 55 százalékában van lehetőség jelenteni az ügyvitelben történő esetleges szabálytalanságokat. Szerbiában a megkérdezettek 22 százaléka a munkatársak iránti elkötelezettség miatt, 26 százalékuk viszont a vállalat iránti lojalitás miatt állna el a szabálytalanságok bejelentésétől – ez valamivel több, mint a globális átlag.

Az EY felmérése 2015 októbere és 2016 januárja között készült, a nagyobb vállalatok vezetői közül 2825 személyt kérdeztek meg.