2024. március 28., csütörtök
PÜNKÖSD VASÁRNAPJÁN

Májusfabontás Muzslyán

A májusfa lebontásánál gyerekek is voltak (Fotó: Kecskés István)

A májusfa lebontásánál gyerekek is voltak (Fotó: Kecskés István)

Pünkösd az egyik legnagyobb keresztény ünnep. Számos néphiedelem és szokás fűződik e naphoz. Ha szép az idő, akkor bőséges bortermésre lehet számítani, de ehhez a naphoz fűződik a pünkösdi király kiválasztásának a szokása is. Bánátban már csak töredékeiben élnek a pünkösdhöz kötődő szokások. Az egyik ilyen a májusfabontás Muzslyán.
Muzslya Part nevű részén 25 évvel ezelőtt újították fel a májusfaállítás hagyományát, amelyet pünkösd vasárnapján vigadalom közepette szoktak lebontani. Így volt ez az idén is. Ahogy Boldizsár Rozália meséli, pünkösd vasárnapján korán reggel szinte versenyeznek a szomszédok abban, hogy melyik ház előtt lesz hamarább feldíszítve a kiskapu, nagykapu, az ablakpárkány. Az idén szerencséjükre szépen kivirágzott a pünkösdi rózsa. Általában pünkösdi rózsával vagy bodzával díszítik a kapukat. A lebontása előtt egy kicsit még kidíszítik a májusfát is. Az idén most erre nem volt nagy szükség.
A rossz idő ellenére a májusfa lebontására összejött a szomszédság, és persze itt voltak a zenészek is, akik igyekeztek jó hangulatot teremteni a rossz időben. Dr. Palatinus András, a hagyomány újjáélesztésének az egyik kezdeményezője szerint az eseménynek – akárcsak a többi hasonló rendezvénynek – közösségépítő szerepe van. Mert a hagyományok közös ünneplése közelebb hozza egymáshoz az embereket.