2024. április 25., csütörtök
SZENTTAMÁS

Tárgyalócsoport már van, képviselő-testületi többség (egyelőre) nincs

A Szerb Haladó Párt szenttamási alapszervezete tárgyalócsoportot alakított azzal a feladattal, hogy feltérképezze egy esetleges koalíciós többség megalakítását a helyi képviselő-testületbe bejutott pártok és polgárok csoportjainak képviselőivel, amely az előttünk álló négyéves időszakban irányítaná a községet.

Két alkalommal találkoztak eddig az április 24-ei választásokat követően a szenttamási képviselő-testületbe bejutott pártok és polgári csoportok képviselői, azonban a lehetséges koalíciókról (még) nem született megállapodás, azaz nincs meg a helyi parlament működéséhez szükséges többség. Tekintettel arra, hogy a választásokon a legtöbb szavazatot az Aleksandar Vučić – Szerbia győz elnevezésű lista kapta, a pártot a 28 képviselői helyből 11 mandátum illeti meg, ez viszont nem elegendő a helyi szintű kormányzáshoz.

Radivoj Paroški, a községi-képviselő testület elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, a második összejövetelen sem született megállapodás az esetleges koalíció(k)ról, így nem tudja összehívni az alakuló ülést.

− Ez a második olyan találkozó volt, amelyet az ügyviteli szabályzat értelmében a helyi parlamentbe jutott pártok, illetve polgári csoportok képviselőivel tartottunk, és mindkettőről olyan visszajelzés érkezett, hogy ezidáig egyik listavezető sem kapta meg a hatalomgyakorláshoz szükséges többséget, azaz nem alakultak koalíciók. Ezért az előttünk álló időszakban várakozási állásponton leszünk. Egyelőre olyan információval rendelkezünk, hogy a Szerb Haladó Párt egy tárgyalócsoportot alakít, amelynek az lesz a feladata, hogy hivatalosan is tárgyaljon azokkal, akik bejutottak a képviselő-testületbe, és közösen próbálják megalakítani a parlamenti többséget. Személy szerint úgy gondolom, erre már nem kell sokat várni – mondta Radivoj Paroški. Hozzátette: abban mindannyian egyetértettek, hogy a tárgyalásokat folytatni kell, hiszen senki sem szeretné, ha a községben újabb választásokra kerülne sor.

A legutóbbi választásokon az Aleksandar Vučić – Szerbia győz elnevezésű lista 11, a Branko Gajin – Polgárok csoportja lista 7, a Szerbiai Szocialista Párt – Ivica Dačić lista ugyancsak 7, a Polgárok csoportja ‒ Zoran Dudvarski lista 2, a Vajdasági Magyar Szövetség − Pásztor István lista pedig egy mandátumot szerzett a szenttamási községi képviselő testületben.