2024. április 25., csütörtök
Főhajtás az ősök emléke előtt Pacséron az idetelepedés 230. évfordulóján

A közösség erejébe vetett hit ünnepe

Pünkösdi ünnepi, hálaadó istentisztelet keretében emlékeztek meg vasárnap Pacséron az idetelepedés 230. évfordulójáról. A bácskai letelepedés bizonyítékaként az első pacséri anyakönyvi bejegyzés dátuma adja az évenkénti májusi tisztelgő megemlékezés apropóját. A református templomban és a templomkertben található kopjafánál megtartott bensőséges ünnepséget a helybelieken kívül számos vendég is megtisztelte jelenlétével, a többi között egy népes küldöttség a kibocsátó településről, Kisújszállásról, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Az ünnepi istentisztelet keretében három keresztelőt is tartottak (Fotó-Herceg Elizabetta)

Az ünnepi istentisztelet keretében három keresztelőt is tartottak (Fotó-Herceg Elizabetta)

Az istentisztelet keretében Csányi Erzsébet pacséri lelkésznő köszöntötte a vendégeket, majd Butyka Béláné Klára Kisújszállásról érkező lelkipásztor a valódi, formáló erőre, a szentlélek erejére és a közösség teremtő és megtartó erejére fókuszálva, az első pünkösd ünnepét megidézve, az Apostolok Cselekedetei 2. részének válogatott verseiből merítette az igehirdetést.

Az istentisztelet keretében három keresztelőre is sor került, és dr. Csete Szemesi István nyugalmazott református püspök és a két lelkésznő úrvacsorát osztott a népes gyülekezetnek, köztük az egy héttel ezelőtt konfirmált fiataloknak, akik most először vettek úrvacsorát.

Kisújszállás olyan önkormányzat, amely értékrangsorában kiemelt helyen tartja számon a két település valóságos testvér voltát. Kecze István polgármester köszöntőbeszédében megidézte azt a meghatározó pillanatot, amikor 1786-ban egy hűvös tavaszi napon mintegy 1000 ember indult útnak a jobb élet reményében a Morgó csárda elől, de a letelepedés, a falualapítás nehéz pillanatait, valamint a jelen kihívásait is.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke a szülőföldjéhez és ősei örökségéhez hű közösség ünnepének nevezve a megemlékezést, kiemelte, hogy a „mindenteremtés” a legfontosabb, amit az ősi örökségből tovább kell örökíteni.

Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke arról szólt, hogy az elmúlt 230 év történelmi viharai ellenére az új közösség megmaradt, s bár akkor is a gazdasági krízis volt az oka az új otthon keresésének, a mostani elvándorlás sokkal nagyobb veszélyt rejteget, hiszen a napjainkban elvándorló, a nagyvilágban érvényesülni kívánó fiatalok mögött nincs egy támogató közösség.

Az itthon maradás feltételeit megteremteni igyekvő politikusként az ünneplőkhöz származását büszkén vállaló pacsériként szólt Fremond Árpád parlamenti képviselő is. A testvérgyülekezetek ajándékai és köszöntői után Alács Varró Emese másodikos diáklány szavalata és a helybeli kultúregyesület alkalmi összeállítása zárta a templomi megemlékezést, majd az istentiszteletet követően harangzúgás mellett megkoszorúzták a templom kertjében álló kopjafát, amelyen szent idézet hirdeti: „Olyan leszel, mint a folyó mellé ültetett fa.”