2024. március 29., péntek
Torda

Régi idők focija

A tordai falunap és templombúcsú nyitórendezvényeként csütörtök este bemutatták Kukli József A régi idők focija című kötetét, amely a tordai Olympia Labdarúgó-egyesület elmúlt 80 évét öleli fel (1936-tól 2016-ig). A begaszentgyörgyi községhez tartozó faluban már 1936-ban rúgták a lasztit, de akkor még TSK név alatt bemutató és barátságos mérkőzéseket játszottak a környező falvak együtteseivel. Az Olympia nevet 1940-ben vette fel a klub.

A meghitt, családias hangulatú könyvbemutatón a termet teljesen megtöltő közönséget először Lázár Jenő, az Olympia Labdarúgó-egyesület elnöke, majd Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke üdvözölte. A szerző, Kukli József korábban maga is kiváló játékos és edző volt: 14 évesen már az Olympia első csapatában, 18 évesen pedig már a törökbecsei Jedinstvóban rúgta a bőrt, majd az Olympiát 1982-től 1989-ig összesen 205 meccsen irányította, melyből 114 bajnoki meccs volt, a mérleg pedig 57 győzelem, 27 döntetlen és 30 vereség. A szerző Lázár Jenő klubelnök kérdéseire válaszolva visszatekintett a tordai labdarúgás kezdeteire, ismertette játékos- és edzői pályafutását, több anekdotát elmesélt, és rengeteg emlékezetes mérkőzés apró részletét osztotta meg a jelenlévőkkel.

A könyv megírásának célja talán az volt, hogy utat mutasson a fiataloknak afelé, hogy a labdarúgás nemcsak játékra, hanem bátorságra, merészségre, becsületre tanít. Ezenfelül arra is, hogy büszkén, emelt fővel kell vesztes mérkőzések alkalmával is elhagyni a pályát, amennyiben tiszta szívvel játszották le a mérkőzést – emelte ki a szerző.

Az Olympia legnagyobb sikerét az 1942/43-as bajnokságban, akkor még a bánáti magyar klubok szövetségének égisze alatt szervezett pontvadászatban ért el, amelynek az Olympián kívül tagja volt még a becskereki Hajrá, a nagykikindai Előre, a törökkanizsai Tisza, a törökbecsei Turul, a muzslyai Lehel, a magyarcsernyei Roham, a Végvár és a Tószeg, az Olympia a 4. helyet szerezte meg. Szintén emlékezetes az 1987/88-as idény, amikor a csapat a begaszentgyörgyi községközi ligában a 2. helyen végzett úgy, hogy a bajnoki címről egy ponttal maradt le, mivel az utolsó fordulóban 1:0-s vereséget szenvedett a feljutó párdányi Proletertől. A legnagyobb különbségű győzelmet (19:1) a tóbai Kinizsi felett aratták a zöld-fehér mezes fiúk, amelyen a szerző nyolc alkalommal volt eredményes, a legtöbb gólt pedig a szabadkai Spartacus elleni mérkőzésen kapták (14:1).

Lázár Jenő klubelnök örömét fejezte ki a könyv megjelenése kapcsán, és reméli, hogy a tordai labdarúgás egyre kilátástalanabb helyzete ellenére a könyv kiadása egy olyan felemelő esemény, amely a fiatalokat pozitív irányban mozgatja meg, ellátogatnak a pályára, és akkor újra megkezdhetné a munkát a felnőttcsapat az Olympia Labdarúgó-egyesületben. A labdarúgás így is jelen van a faluban, hiszen a 27 labdarúgót számláló kiscsapat, azaz a pionír-serdülő együttes Rúzsa Tibor szakvezető irányításával a nagykikindai–törökbecsei községközi ligában szerepel. Bizakodásának adott hangot, hogy a kötetnek lesz folytatása, és a tordai sportkedvelők hamarosan a második kiadást is nagy szeretettel forgathatják.