2024. március 28., csütörtök

Rendbontások nélküli nagygyűlések Banja Lukán

A boszniai Szerb Köztársaságban szombaton az ellenzéki tömörülés és a hatalmi koalíció is nagygyűlést szervezett

Dragan Čavić, a Népi Demokrata Mozgalom elnöke bejelentette, hogy az ellenzék újabb tiltakozó megmozdulásokat fog szervezni mindaddig, ameddig a szombati nagygyűlésen közzétett, hat pontban összefoglalt követeléseiket nem teljesítik.

(Beta/AP)

(Beta/AP)

Többek között azt követelik, hogy októberben tartsanak előrehozott elnöki és parlamenti választásokat, továbbá egy átmeneti, nemzeti egységkormány megalakítását, amely garantálná a tisztességes és szabad választásokat. Čavić elégedett a meetinggel, becslése szerint 18 ezren gyűltek össze, szerinte egyértelműen bebizonyosodott, hogy a boszniai Szerb Köztársaság lakói nem bíznak a mostani hatalomban. A nagygyűlést jelenlétével támogatta Sonja Karadžić, a Hágában háborús bűnök miatt elítélt Radovan Karadžić, valamikori boszniai elnök lánya is.

A hatalmon lévő tömörülés nagygyűlésének a Szívvel az országért! Állítsuk meg az árulókat! elnevezést adták. Milorad Dodik államelnök a Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine! (szabad fordításban: Senki sem bír velünk, túltettünk a sorson is!) refrént tartalmazó műnépdalt énekelte a tömeg. Az egybegyűltek hangosan éljenezték körükben Darko Mladićot, a Hágában háborús bűnökkel vádolt, valamikori boszniai szerb katonai vezető, Ratko Mladić fiát.

Karadžić és Mladić leszármazottainak támogatását úgy az ellenzék, mint a hatalom „hazafias” céljaik elérésére igyekszik felhasználni.

A szombati napon nagyjából 2000 boszniai rendőr vigyázott a rendre, incidensek nem történtek, noha a hatalmi koalíció korábban arra figyelmeztetett, hogy az ellenzék rendbontásra készül. A két tábor szimpatizánsai két Banja Luka-i téren gyűltek össze ugyanabban az időben, alig egy kilométernyire egymástól.