2024. április 20., szombat

Európa-falu Nagybecskereken

Nagybecskereken csütörtökön délután immár ötödször szervezték meg az Európa-falu rendezvényt, amelyen az általános iskolák diákjai mutatnak be egy-egy EU-s tagállamot. A rossz idő következtében a rendezvényt a város főtere helyett ezúttal a Medison sportcsarnokban tartották meg.
A többórás program keretében az emelvényen és az iskolák standjain bemutatták egy-egy EU-s ország kultúráját, szokásait, hagyományait, érdekességeit. A rendezvényen az idén is képviseltették magukat az európai országok nagykövetségei, az EU szerbiai küldöttsége, az Európai Tájékoztatási Központ és Vajdaság AT Európai ügyekkel megbízott Alapja is.
Az EU intézményeit Oskar Benedikt, az EU szerbiai küldöttsége vezetőjének helyettese képviselte. Köszöntőjében kihangsúlyozta a rendezvény fontosságát – amelynek a megszervezésében Nagybecskerek pionírszerepet vállalt –, mert általa a diákok megismerhetik az EU tagállamait. Mint mondta, jelenleg 28 tagállam van, de bízik abban, hogy a 29. ország az EU-ban Szerbia lesz.

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere köszönetet mondott a diákoknak, az iskolaigazgatóknak és tanároknak, amiért rész vesznek a rendezvényen, az EU-s országok képviselőinek pedig, hogy megjelenésükkel nyomatékosítják megtartásának fontosságát.
Az Európa-falu rendezvény megtartása Slobodan Rakićnak, a tamáslakai általános iskola igazgatójának ötlete volt, ami abból fakadt, hogy az itteni fiatalok 75 százaléka még nem járt külföldön.