2024. április 25., csütörtök

Kötődik a múlthoz és előrevetíti a jövőt

Május végén Vajdasági Vágta negyedszer

Az idén is megszervezik a szeptember 16-a és 18-a között Budapesten megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát. A negyedik Vajdasági Vágtát május 28-án rendezik meg a Topolya melletti Zobnatica lóversenypályán. A szervezők ígérete szerint az idén is több kategóriában versenyeznek majd a résztvevők, lesz ügetőverseny, kishuszárvágta, fogathajtás és különböző látványos versenyszámok. A rendezvény, amelyen vidékünk kézművesei is bemutatkoznak, a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Budapesti Operettszínház művészeinek fellépésével zárul. A részletekről Pál Károllyal, a szervezőcsapat tagjával beszélgettünk.

– Gyerekkoromban a szüleim mezőgazdasággal foglalkoztak, és lovas kocsijuk volt, mint mindenki másnak, én is annak idején azon utazgattam. Ezt követően jött egy nagyobb szakadék a lovakkal való kapcsolatomban, és négy évvel ezelőtt, amikor a Vajdasági Magyar Szövetség úgy döntött, hogy elfogadja a felkínált lehetőséget, hogy itt is megrendezzük a Nemzeti Vágta előfutamát, az ügyvezetői alelnöki tisztséget töltöttem be a párton belül, és én kaptam a megbízást, hogy egy csapat tagjaként foglalkozzam a Vajdasági Vágta megszervezésével. Ez egy csapatmunka. A legszűkebb csapat tagja Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alap igazgatója, névlegesen e szervezet a Vajdasági Vágta szervezője, Ronyec Mirjana, a VMSZ pártigazgatója, illetve Illés Ferenc, aki Gyarmat Istvánnal közösen szervezi a lovasok toborzását, a lovak ellenőrzését, illetve minden olyan technikai dolgot, amellyel lovakhoz értő emberként ők tudnak legjobban foglalkozni – mesélte Pál Károly, majd kitért arra, hogy negyedik alkalommal szervezik a vágtát, és ez bizonyos rutint jelent a szervezésben.
– Ennél azonban fontosabb az, hogy óriási fejlődést tudunk kimutatni. Megnövekedett az érdeklődés a vajdasági magyarok körében a lovassport iránt, ami egyrészt azt jelenti, hogy növekedett azon személyek száma, akiknek lehetőségük van rá anyagilag is, hogy befektessenek ebbe a sportba, emellett megnövekedett azoknak a lovaknak a száma, amelyek garantálják azt, hogy a negyedik vágta színvonalas verseny lesz. Másrészt megnövekedett az érdeklődés a lovasok körében is. Az előző három Vajdasági Vágta látogatottsága bebizonyította, hogy ez egy olyan esemény, amelyre igény van a vajdasági magyarság körében. Reményeink szerint az idén tízezres nézősereg fog kilátogatni a helyszínre. A helyszínről, a zobnaticai pályáról el kell mondani, ismerve más helyszínek pályáit, hogy egyike a legreprezentatívabb és legjobban felszerelt pályáknak, amely igazi monarchiabeli hangulatot idézve emeli nemcsak a Vajdasági Vágta színvonalát, hanem a Nemzeti Vágta jelentőségét is, hiszen kötődik a múlthoz és előrevetíti a jövőt.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Az eddigiek során huszonhat település képviselője jelezte részvételi szándékát az idei rendezvényre.
– Más elővágtákon a települések nevezési díjat fizetnek. Nálunk a Háló nonprofit alapon működteti ezt az eseményt, és a benevezett települések lényegében sokszor nincsenek kapcsolatban sem a lóval, sem a lovassal, hiszen némely településről négyen-öten is jelentkeztek, mint mondjuk Óbecséről vagy Csantavérről. Az előző évekhez képest két új település vesz részt a versenyen, Temerinnek és magának a rendezvény helyszínének, Zobnaticának a képviselője. Az eddigi szabályoktól eltérően nem három, hanem négy település képviselője jut be a döntőbe, az első három helyezett mellett a szervező település jut tovább. Tavaly első alkalommal szerveztünk kishuszárvágtát. Az idei versenyre eddig négyen jelentkeztek, közülük egy fog bejutni a budapesti döntőbe. Emellett harmadik alkalommal szervezzük meg a nemzetközi vágtát, és innen is egy lovas bejut majd a döntőbe, ahol Szerbiát fogja képviselni a Nemzetközi Vágtán – nyilatkozta Pál. A beszélgetés során Kishegyes községről külön szót ejtettünk:
– Nagyon örülök annak, hogy Kishegyes és Bácsfeketehegy is mind a négy Vajdasági Vágtán képviseltette magát, igen sikeresen, hisz Cékus Árpád tavaly ott volt Budapesten, és szép eredményt ért el. Ő a saját méneséből kikerülő lovon versenyez, míg Bácsfeketehegynek eddig soha nem saját lova, illetve lovasa futott a versenyen. Az idén Szerbák Zoltán cseneji lovas képviseli a falut. Azt is meg kell említenünk, hogy Bácsfeketehegynek lesz egy kishuszárja is; a Bácskossuthfalván élő Víg Barbara kifejezte azon óhaját, hogy szeretné képviselni a falut, míg amelyik pónival versenyez, az Csantavéren egy szintén bácsfeketehegyi származású fiatalember tulajdonában van – fogalmazott Pál.
Természetesen az esélyekről is szót ejtettünk Pál Károllyal, aki elmondta, hogy ez teljesen kiszámíthatatlan, hisz a ló és lovas tudása mellett függ a pillanatnyi formától, az időjárási körülményektől és a szerencsétől is. A nevezési időszak még nem járt le, a szervezők továbbra is várják a jelentkezőket.

Nyitókép: Fotó: Molnár Edvárd