2024. március 29., péntek
Tenisz

Novakot Nadal sem állította meg

Đoković zsinórban hetedik győzelmét aratta Nadal felett (Fotó-Beta/AP)

Csaknem két év után és a zsinórban elszenvedett hat vereséget követően Rafael Nadalnak tegnap alkalma volt legyőzni a világelső Novak Đokovićot. A spanyol breakelt elsőként, 4:2-re vezetett, ám Novak ekkor feljavította a játékát, egyenlített, majd a negyedik szettlabdával nyerte a 71 perces első játékrészt. A másodikban Nadal breakkel nyitott, Novak csak 4:5-nél egyenlített öt játszmalabdát mentve, végül rövidítést játszottak. Ebben Novak 6:4-re vezetett, az első meccslabdát beütötte, 49. meccsükön 26. alkalommal győzte le Nadalt, és bejutott az elődöntőbe, amelyben ma a NisikoriThiem meccs győztese következik.

Előző nap Nadalnak nehéz dolga volt a 21 éves ausztrál Nick Kyrgiosszal, de minden kihívásra volt válasza. A másik oldalon Đoković hihetetlenül gyöngén kezdett a brazil Thomaz Belluccival, az első játszmában csak nyolc pontot nyert, és 6:0-ra veszített. Csoda mégsem történhetett, hisz utóbb Bellucci már többet hibázott, Đoković pedig feljavult, és a háromjátszmás meccset másfél órán belül nyerte meg.

Az alsó ág meglepetéssorozatának és természetesen Jo-Wilfried Tsonga visszalépésének köszönhetően az elődöntőben váratlan vendéggel találkozhatunk. A szerencsés vesztesként táblára került francia Lucas Pouille nemcsak jól játszott, hanem valóban szerencsés volt, így tegnap játék nélkül jutott tovább, és ma Andy Murray ellen játszhat a vasárnapi döntőért. A brit, miután Roger Federer kiesett, visszavette a ranglista második helyét, ami számára azért fontos, mert Đokovićtyal a Roland Garroson nem kerülhet össze a döntő előtt, viszont az előző két meccsen nem igazán remekelt. Nem is volt rá szüksége, hisz a francia Jeremy Chardy és a belga David Goffin nem is tették próbára. Murray még azt a fényűzést is megengedhette magának, hogy Goffin ellen négyszer is leadja az adogatást, viszont a belgáét hét ízben is elnyerte. A belga tegnap semmivel sem igazolta előző napi csodálatos győzelmét, amikor a cseh Tomáš Berdychnek egyetlen játékot sem engedélyezett. Murray 195. győzelmét aratta az 1000-es tornákon, amivel az öröklista 8. helyén beérte John McEnroe-t.

A női mezőnyben a brit Johanna Konta lett az új áldozat, a negyeddöntőt pedig a spanyol Garbiñe Muguruza zárta elsőként sikerrel, így a ranglistaelső Serena Williams társaságában ő maradt az egyik fő esélyes a végső sikerre. Babos Tímea Rómában a nyolcaddöntőig jutott. A magyar az amerikai Madison Keystől kapott ki, mert egyszer sem tudta elnyerni riválisa adogatását, a sajátját pedig kétszer adta le. Babos neve ezzel az eredménnyel a ranglista 44. helyén lesz található.

A szamarkandi challengeren Marko Tepavac a 2. fordulóban veszített Ilja Ivaska ellen, így a fehérorosz visszavágott a szerbnek a múlt heti vereségért. Tepavacnak ennyi is elegendő volt, hogy javítson a ranglistán, és öt helyet haladva már 194.