2024. március 29., péntek

Bővítésellenes hangulat az EU-ban

Az Európai Unió elveszítheti a Nyugat-Balkánt, értékelte pénteken Belgrádban Ulrike Lunaček, az Európai Parlament alelnöke, aki a Balkán az európai kártyavárban elnevezésű konferencián vett részt. A rendezvény egyik moderátora, Morvai Hedvig, az Európai Alap balkáni részlegének igazgatója hasonló szellemben kifejtette: kérdésesnek tartja az EU befolyását, vagy befolyásának erejét a régióban.

Messze van Szaloniki, jegyezte meg a rendezvényen Lunaček, utalva ezzel arra a 2003-ban Szalonikiben megtartott konferenciára, ahol a Nyugat-Balkán országai ígéretet kaptak az uniós csatlakozásra.

Az unióban egyre kevesebben támogatják a bővítéspolitikát. Ez a hangulat sokkal inkább áll összefüggésben az EU-ban jellemző állapotokkal, mint a Balkánnal. Szeretném, ha bekövetkezne egy radikális fordulat, ebben azonban nem hiszek – fogalmazott Lunaček.

Az osztrák politikus egy nappal korábban pedig arra mutatott rá – sokadszorra –, hogy Szerbia addig nem csatlakozhat az EU-hoz, amíg el nem ismeri Koszovó államiságát. Mint hozzátette, tudja, hogy azon kevés magas rangú uniós politikusok közé tartozik, akik ezt kimondják. Azt is elismerte, hogy Koszovó államiságának elismerése sehol nem szerepel feltételként, egyetlen tárgyalási fejezetben, vagy uniós jogi dokumentumban sem, viszont akkor is egyértelmű, hogy a Ciprussal szerzett tapasztalatokat követően az EU addig nem engedi köreibe Szerbiát, amíg el nem ismeri Koszovó államiságát, szögezte le Lunaček.