2024. március 28., csütörtök
SIKERREL JÁRT A VAMADISZ

„Dávid le tudja győzni Góliátot”

A magyar felvételi vizsgák megszervezésére kötelezte a bíróság a Jogi Kart – Jogi Kar: Az ítélet még nem jogerős

Ideiglenes, ám kötelező érvényű határozat született a sokat kritizált bírósági perben az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara ellen. A bíróság döntése értelmében az idei felvételi vizsgát az intézmény köteles lesz megszervezni magyar nyelven is. Így négy év után újra lesz magyar nyelvű felvételi vizsga az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán. Ezt a sokak számára örvendetes hírt Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) elnöke osztotta meg az egyik közösségi oldalon. A Magyar Szó megkeresésére Sóti Attila számolt be a részletekről.

– Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara ellen december 2-án bírósági pert indítottunk, mivel a hatályos tartományi szintű rendelet ellenére, amely szerint Vajdaság területén minden egyetemi karnak meg kell szerveznie a felvételi vizsgát a nemzeti közösségek nyelvén, így magyarul is, a Jogtudományi Kar ezt nem tette meg. Egyébként minden egyetemi kar tiszteletben tartja ezt a rendeletet, kivéve a már említett intézményt. Ez már 2012 óta bevett szokás a Jogi Karon – magyarázta az előzményeket Sóti.

Mivel a számos fellebbezés és kifogásemelés után látható volt, hogy az idei felvételi vizsgáig nem születik végső döntés a pert illetően, a diákszövetség újabb lépésre szánta el magát.

– A képviseletünkre felhatalmazott ügyvédi iroda által kérvényeztük, hogy az újvidéki Felső Bíróság foganatosítson egy ideiglenes intézkedést: kötelezze a kart arra, hogy az idei felvételi vizsgát szervezze meg magyar nyelven is. Ezt a kérelmet a bíróság elfogadta, és a csütörtöki nap folyamán ideiglenes, ám kötelező érvényű rendelettel meghozta döntését, amely a végső döntésig érvényben marad: a 2016-os felvételi vizsgát meg kell szervezni magyar nyelven is – tudtuk meg Sótitól.

Ez egyébként, mint mondta, azt jelenti, hogy négy év után ismét lehetőséget kapnak a magyar ajkú jelentkezők, hogy érvényt szerezzenek kisebbségi és emberi jogaiknak, és magyar nyelven felvételizhessenek.

A bírósági üggyel kapcsolatban a szervezet elnöke azt mondta, az eljárás folytatódik, amíg nem születik végleges döntés, majd köszönetet mondott azoknak, akik az eddigiekben támogatták a munkájukat.

– Számos kritikát és támadást kaptunk az elmúlt hónapokban a perrel kapcsolatban, ám mégis történelmi áttörés történt, bebizonyosodott, hogy mire képes egy diákszervezet, és mekkora potenciál lakozik egy egyetemista szervezetekben, mint amilyen a VaMaDisz. Mégis úgy tűnik, hogy Dávid győzedelmeskedhet Góliát felett. Az eljárásban partnerünk a Tartományi Oktatásügyi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, és támogatásáról biztosított bennünket a nyilvánosság előtt a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma is. Ezt köszönjük minden partnernek – nyilatkozta lapunknak Sóti Attila a bírósági döntést követően.

Lapunk pénteken szerette volna megszólaltatni a Jogi Kar képviselőit, meg akartuk kérni őket, mondják el véleményüket az esetről, s információkat szerettünk volna szerezni a felvételi vizsgák lebonyolítását illetően az újonnan meghozott döntés fényében. Mint azt a dékáni irodában elmondták, sem a dékán, sem a prodékán nem állhat hétfőnél előbb a rendelkezésünkre.

Felkerestük az Újvidéki Egyetem rektorátusát is, ahol arra kértek minket, hogy elektronikus formában tegyük fel kérdésünket, amire majd ugyanezen módon válaszolnak. Végül e-mailben „a Jogi Kar válasza” tárgymegjelöléssel Biljana Tomić Uzelac, a Jogi Kar titkára a következő rövid választ juttatta el: „Az újvidéki Felső Bíróságon folyamatban van az eljárás, nem zárták le. Az ideiglenes határozat nem számít jogerősnek.”

A VaMaDisz az információk szerint hétfőn tájékoztatja részletesen a közvéleményt a fejleményekről.