2024. április 26., péntek

A polgárok jogainak védelme a lényeg

Jelisaveta Vasilić: Nincs szükség törvényekre, Vučić maga meg tudja állapítani, hogy mi illegális

A rendőrség kötelessége, hogy tudja, illetve megtalálja, ki rendelte el, hogy Belgrád Savamala részén április 25-re virradóra botokkal felfegyverkezett álarcosok kíséretében épületeket bontsanak le. Erről pedig értesítenie kell az ügyészséget és a közvéleményt, emelte ki Saša Janković köztársasági ombudsman a Danas napilapnak adott interjújában. Az ombudsman hozzátette, nem az ő feladata, hogy feltárja, ki áll az ügy hátterében. – Még ha tudnám is, hogy ki rendelte el a bontást, én csak ösztönözhetem a rendőrséget, hogy végezze a munkáját, de a feladatkörét nem vehetem magamra. Csupán akkor léphetnék fel ezek ellen az illetők ellen, ha megbízható adataim lennének arról, hogy állami funkcionáriusokról, vagy hivatalnokokról van szó, ilyen adataim pedig nincsenek – mondta Janković.

Elmondta azt is, hogy a Belügyminisztériumhoz eljuttatott egy olyan dokumentumot, amely feltártja a rendőrség munkájában felfedezett jogi és szabályszerűségi hiányosságokat, amelyek a polgárok garantált jogainak rovására mennek, illetve javaslatokat is ad azok elhárítására. Hozzátette, erről külön nem értesítette Aleksandar Vučić kormányfőt, ugyanis az ombudsman meggyőződése szerint a rendőrség törvényszerű fellépése joguralmi kérdés, mintsem politikai akarat kérdése lenne.

Nebojša Stefanović belügyminiszter az ügy kapcsán tett nyilatkozatira az újságíró-szervezetek is reagáltak. Egyesek szerint azzal, hogy a belügyminiszter kijelentette, hogy a Savamalán történt épületbontás nem érdemli meg a média fokozott figyelmét, egyrészt beleavatkozik a médiumok szerkesztéspolitikájába, és elismeri a kormány közvetett szerepét az erőszakos fellépésben.

Azt gondolom, hogy az országvezetés közvetetten, de nagyon világosan az emberek tudtára adta, ki áll a Hercegovina utcában történtek hátterében, vagyis gyakorlatilag nem rejtegeti saját szerepét a történtekben. Erődemonstráció ez és világos üzenet a polgárok felé, mire számíthatnak az elkövetkező időszakban. Ez a Szerb Haladó Párt félelemkampányának új dimenziója, amit már évek óta folytat, és amely félelmetes dimenziókat ölthet az elkövetkező periódusban – nyilatkozta a Danas napilapnak Nedim Sejdinović, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének elnöke, kommentálva Nebojša Stefanović kijelentését.

Vukašin Obradović, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének elnöke szerint ugyanakkor a kijelentés nem meglepő. – Ez a kijelentés a hatalom és a média kapcsolatát illusztrálja. Csupán a médiumok szerkesztéspolitikájának megszokott gyakorlatát folytatják – mondta Obradović. Hozzátette, a hatalom ellenőrzése alatt levő médiumok számára a Hercegovina utcában történt bontásnak nincs hírértéke, még ha minden újságírói elv meg is követeli, hogy írjanak az esetről. – A politikusok továbbra is feljogosítják magukat arra, hogy javaslatokat tegyenek a médiumoknak, mi számít hírnek és mi nem – hangsúlyozta Obradović.

Nebojša Stefanović az RTS-nek (Szerbiai Rádió és Televíziónak) adott interjújában kiemelte, miután a Savamalán illegális épületek lebontásáról van szó, és igaz, hogy nem ilyen módon kell az épületek bontását elvégezni, mégsem érdemli meg, hogy az egész ország területén a médiumok fő témaként kezeljék. Mint kiemelte, a rendőrség dolgozik az eset feltárásán. Kihangsúlyozta, nem lakóépületeket bontottak le Belgrádnak ezen a részén, hanem olyan objektumokat, amelyek egyesek meggazdagodására szolgáltak. Amelyekhez egyének a politika és a mágnások segítségével jutottak, az épületek legalizálását több alkalommal is visszautasították.

Jelisaveta Vasilić, a Korrupcióellenes Tanács tagja is kommentálta az esetet, kiemelte, úgy tűnik, nincs szükség törvényre, hiszen a kormányfő maga meg tudja állapítani, mi illegális. – Az ombudsman a polgárok jogait védi, és ha Vučić nem olvassa el a jelentéseit, az azt jelenti, nem visel gondot a polgárok jogairól sem – mondta Jelisaveta Vasilić. Szavai szerint az illegális épületeket le kell bontani, de előtte minden olyan jogi lépést meg kell tenni, ami után nem sérülnek az emberi jogok. – Hogy ezeket a jogi eljárásokat elvégezték-e, vagy sem, úgy tűnik, a hatalmat nem érdekli – mondta Vasilić.