2024. március 28., csütörtök

Ki lesz Szabadka hetvenedik polgármestere?

Június 2-án tartják meg a városi képviselő-testület alakuló ülését

Június 2-án kilenc órától tartják meg a városi képviselő-testület alakuló ülését, amelynek jelenlegi elnöke, Ilija Maravić, a következő napirendi pontokkal hívta össze a képviselőket: a mandátumok hitelesítése, a vkt elnökének és titkárának megválasztása.

Az alakuló ülést a legidősebb képviselő elnökli majd, Nikola Milićević, a Szerb Haladó Párt tagja, aki az előző képviselő-testület alakuló ülésének elnöklője is volt.

Ami a mandátumok eloszlását illeti, a Szerb Haladó Pártnak 31 mandátum jut, a Mozgalom a polgári Szabadkáért listáról 11 képviselő jutott be a helyi parlamentbe, s a Vajdasági Magyar Szövetségnek is 11 képviselője lesz, a Demokrata Párt köré tömörülő koalíció 7, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga koalíciója 4 mandátumot szerzett. Egy-egy képviselője lesz a testületben a Bácskai Bunyevácok Szövetségének, az Orosz Pártnak és a Vajdasági toleranciának is.

Arról még mindig csak találgatások folynak, hogy ki lehet majd Szabadka soron következő, hetvenedik polgármestere.

A választási kampány idején az eddig két legbefolyásosabb párt, vagyis a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség nem rukkolt elő konkrét névvel. Listavezetője és egyben polgármesterjelöltje a Mozgalom a polgári Szabadkáért listának Maglai Jenő volt, a Demokrata Párt köré tömörülő koalíciónak Szabadka egykori polgármestere, Saša Vučinić volt a jelöltje, illetve jelöltet állított a Szerb Szocialista Párt–Egységes Szerbia–Kommunista Párt is Radmilo Todosijević személyében, ők azonban nem kaptak elég szavazatot, vagyis nem jutottak be a helyi parlamentbe, így az ő jelölésük tárgytalan.

Szabadkán a mostani választásokat követően megváltoznak a hatalmi viszonyok, hiszen először fordult elő, hogy a Szerb Haladó Párt meggyőző győzelmet arat a városban, vagyis a szavazatok 37,32 százalékát kapta meg.

Ennek tudatában a polgármesteri pozíció Szabadkán egyértelműen a haladóké kellene, hogy legyen, s ez lenne az első alkalom, hogy Szabadkát egy egyértelműen szerb előjelű párt tagja vezetné. Előfordulhat az is, hogy valamiféle politikai megállapodás felülírja ezt a logikát, s a polgármester a második helyezett Vajdasági Magyar Szövetség soraiból kerül majd ki.

A haladók első alkalommal delegálhatnának polgármestert, annak ellenére, hogy az elmúlt két évben a hatalom részei voltak. A VMSZ-nek ez lehetne akár az ötödik polgármestere Szabadkán.
Az egyik helyi portálon a politikai körökhöz közel állók nem hivatalosan annyit nyilatkoztak, hogy Szabadka jövőbeni polgármesterének neve B-vel kezdődik. Hamarosan kiderül igazuk volt-e.