2024. április 25., csütörtök

Haszontalan a vita a kvótarendszerről

Lajčák: Brüsszel menekültügyi javaslata révén felmerül a kérdés, hogy a cél Európa erősítése vagy gyengítése-e – Asselborn: A szolidaritás nem olyan, mint egy kolbász

Haszontalan a vita a Brüsszel által erőltetett kvótarendszerről, mert a menekültek nem Szlovákiába akarnak menni – hangoztatta Miroslav Lajčák (a felvételen) tegnap Berlinben a WDR német regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényének egy pódiumbeszélgetésén, amelyen Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel együtt vett részt.

A szlovák külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a kvótarendszer ügye kikezdheti az EU erős lakossági támogatottságát, és hangsúlyozta, hogy a pozsonyi vezetés nem hagyhatja figyelmen kívül a menekülteket elutasító lakosság „gyakorlatilag egyhangú véleményét". Úgy vélte, Brüsszel menekültügyi javaslata révén felmerül a kérdés, hogy a cél Európa erősítése vagy gyengítése-e. Hangsúlyozta, hogy Szlovákiának legitim kifogásai vannak a kvótarendszerrel szemben, és az ország csatlakozása az EU-hoz „nem jelentheti azt, hogy nem hallgatnak meg minket, ha aggodalmaink vannak".

A kihívások legyőzésének igazán európai módja egymás meghallgatása és az együttes erőfeszítés a közös megoldásért. Ezért a tagállamokat megosztó, vitatott ügyek helyett az egymást összekötő elemekre, főleg a külső határ védelmére és a menekülésre késztető okok megszüntetésére kell összpontosítani – tette hozzá.

Jean Asselborn úgy vélte: „A kvótarendszer a szolidaritás kifejeződése, a szolidaritás pedig nem olyan, mint egy kolbász, nem lehet felszeletelni. Teljes egészében megvan, vagy egyáltalán nincsen. Ha egy ország a kultúrájának védelmére hivatkozva utasítja el 1600 menekült befogadását, akkor valami egészen másról lehet szó."

Asselborn kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia az év második felében soros uniós elnökként képes semleges álláspontra helyezkedni és előmozdítani a brüsszeli javaslat ügyét. Lajčák ezt a feltételezést visszautasítva kijelentette, Pozsony nagyon is tisztában van azzal, hogy milyen feladatot jelent a soros uniós elnökség.