2024. április 20., szombat

Stefanović: Szerbiából nem megy senki zavargásokat szítani Banja Lukára

Nem fogjuk megengedni, hogy bárki Szerbiából Banja Lukára utazzon, hogy ott zavargásokat idézzen elő a szombati tüntetéseken – nyilatkozta tegnap Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter. Hozzátette, hogy Aleksandar Vučić tegnapelőtti felhívása, valamint a kormányfő beszélgetései a boszniai Szerb Köztársaság elöljáróival hozzájárultak ahhoz, hogy a kedélyek kicsit csituljanak, de továbbra is résen kell lenni. Szerinte ellenségeket is gyűjtött a kormányfő a szerdán elhangzott beszédével. Elmondása szerint külföldi erők is részesei ennek a történetnek, akiknek nem érdeke, hogy a boszniai Szerb Köztársaság stabil és biztonságos legyen. – Ők nem fogják oly könnyen elfeledni a kormányfő békére szólító beszédét – nyilatkozta a belügyminiszter. Hozzátette, sokaknak nem felel meg az, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban, ahogyan Szerbiában is, stabilitás uralkodik, de az sem, hogy Szerbia gazdasági mutatói meghaladják a régió országainak gazdasági mutatóit. Emlékeztetett Románia példájára, amikor az ország gazdaságilag megerősödött, akkor a miniszterelnököt egy diszkótűz miatt váltották le.

Aleksandar Vučić kormányfő tegnapelőtti sajtóbejelentése alapján a szerb titkosszolgálat olyan információval rendelkezik, amely szerint a boszniai Szerb Köztársaságban zavargások törhetnek ki a bejelentett tüntetések alkalmával. Május 14-ére Banja Lukán mind a hatalmi párt mind az ellenzék tüntetést szervez egy időben. Vučić a szerb kormány nevében felszólított minden politikai résztvevőt, hogy őrizzék meg a békét és a nyugalmat.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke szerint május 14-én nem fog semmiféle rendbontás történni Banja Lukán, mert szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítanak. – A biztonsági erők intézkedni fognak és szavatolni fogják a békét. A boszniai Szerb Köztársaság képes fenntartani a rendet – nyilatkozta Dodik. Hozzátette, szerinte politikailag nem helyénvaló Mladen Bosićnak, a Szerb Demokrata Párt elnökének kijelentése, mely szerint Szerbiából érkeznek a tüntetésre szélsőséges csapatok. Dodik szerint Bosićnak meg kell cáfolnia a szavait, mert „Szerbiában nincsenek szélsőséges erők” – állítja Dodik, hozzátéve, hogy a szövetségi média kapva kapott Bosić eme kijelentésén. Felkérte a helyi polgárokat, hogy vegyenek részt az ellentüntetésen. – Banja Lukát és a boszniai Szerb Köztársaságot nem kell felszabadítani. Azok szabadok. Nem hiszem el, hogy egy komoly politikus ilyen dologra szólít fel. Ha valamit fel kellene szabadítani, akkor a boszniai Szerb Köztársaságot kellene megszabadítani Bosznia-Hercegovinától – mondta Dodik. Hozzátette, hogy május 14-én kifejezésre jut a boszniai Szerb Köztársaság teljes demokratikus mivolta.

Vojislav Šešelj is aggódik a szombati tüntetések miatt. Szerinte a legfontosabb az, hogy az ottani szerbek egységesek legyenek és ellen álljanak a megosztásnak. – Ha zavargások törnek ki a boszniai Szerb Köztársaságban, ha a szerbek egymás között összecsapnak, akkor az a boszniai Szerb Köztársaság végét jelentené. Ez a Nyugat célja, valamint az, hogy visszacsatolják egy egységes Bosznia-Hercegovina keretei közé – nyilatkozta a Szerb Radikális Párt vezére. Szerinte ennek elkerülésére a legjobb út az lenne, ha az ottani szerbek összefognának, és a Szerb Demokrata Párt, valamint a Független Szociáldemokraták Szövetsége koalícióra lépne.

Az ellenzéki Szövetség a változásokért politikai koalíció május 14-ére tiltakozásra szólította fel a Banja Luka-i polgárokat. Bejelentésük szerint a rossz gazdasági és szociális helyzet miatt tiltakoznak. Ezt követően Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökének pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége ellentüntetést jelentett be. Mindkét tüntetés egy időben zajlik majd. A Banja Luka-i sajtó közvélemény-kutatása szerint igen alacsony a polgárok érdeklődése mind a tüntetés, mind az ellentüntetés iránt.