2024. március 29., péntek

Fölújítják a Szent István-templom tetőzetét Zomborban

(Fotó: Fekete J. József)

(Fotó: Fekete J. József)

Többszöri fönnakadással közel fél évszázadig épült az 1904-ben fölszentelt Árpád-házi Szent István király templom. Két tornya kapcsán sokan kéttornyú templomként ismerik, mások karmelita templomnak nevezik, ugyanis felszentelését követően egy évre karmelita rendházat építettek mellé, és e rend szerzetesei látták el a papi szolgálatot is. De újtemplomként is emlegetik, ugyanis a római katolikus templomok közül ez épült utolsóként a városban. Ennek ellenére kikezdte az idő vasfoga. Elöregedett a tetőszerkezet, a templom fala szembetűnően megrepedt, a padló fölpúposodott, halaszthatatlanná vált a javítás.

Ez világos volt a karmelita szerzetesek előtt már korábban is, hiszen már 2008-tól készültek a tatarozásra. Elkezdték gyűjteni rá a pénzt, és a belgrádi Építészeti Kar Anyag- és Szerkezetvizsgáló Intézetével fölmérették az épület állagát, és ugyanezen intézet szakembereivel készíttették el a tatarozási tervet.

Immár javában folynak a munkálatok, teljes egészében ki kell cserélni a tetőszerkezetet és a cserepeket is.

A munkához szükséges pénz zömét, kilencven százalékát külföldi adományokból biztosították, tíz százalékát pedig az elmúlt nyolc év alatt önkormányzati és tartományi pályázatokon nyerték el, és természetesen a hívek is adakoztak.