2024. április 19., péntek

A családon belüli erőszak megfékezéséért

A családon belüli kritikus helyzetek megelőzése és megoldása érdekében több közös projektumot valósítanak meg a kamenicai dr. Milorad Pavlović Gyermekfalu és az újvidéki Szociális Munkaközpont.

A kamenicai dr. Milorad Pavlović Gyermekfalu a családi problémákkal küzdő gyermekeknek nyújt menedéket, a legújabb projektumok viszont arra irányulnak, hogy eleve ne kerüljön sor a család szétválasztására (Dávid Csilla felvétele)

A kamenicai dr. Milorad Pavlović Gyermekfalu a családi problémákkal küzdő gyermekeknek nyújt menedéket, a legújabb projektumok viszont arra irányulnak, hogy eleve ne kerüljön sor a család szétválasztására (Dávid Csilla felvétele)

Az első két akció megvalósítása és az elért eredmények is nagy sikernek számítanak. A Család erősítése és a Támogatás a válságban élő családok számára elnevezésű projektumok résztvevői elégedettek. A projektumok sikeressége arra késztette a két intézményt, hogy folytassák a gyümölcsöző együttműködést.

A Család erősítése projektum 2012 februárjában készült el az Ujjlenyomat nyomában elnevezésű kutatás folytatásaként, és példaként szolgált az ezt követő kutatások és projektumok résztvevői számára – írta a Dnevnik napilap. Ezután elkészültek a Családi munkatárs a válságban élő családok számára és a Családi munkatárs a fejlődési zavarban szenvedő gyermekek családjai számára elnevezésű projektumok. A szóban forgó főprojektumok mellett az alprojektumoknak is fontos szerepük van, amelyek közül a Szánj időt magadra, a Harmadik szülő és az Erőszak nélküli élet még mindig aktívak, megvalósításuk folyamatban van. Ahhoz, hogy egy család részt vegyen a felsorolt projektumok egyikében, először a Szociális Munkaközpont, az oktatási intézmény vagy valamelyik egészségügyi intézmény beutalására van szükség.

– Ha egy család csatlakozni szeretne a Család erősítése vagy a Családi munkatárs a válságban élő családok számára projektumokhoz, először a Szociális Munkaközpontban kell jelentkezniük, a központ szakembereinek felmérései alapján határozzák majd meg, hogy egy bizonyos család megfelel-e vagy nem a projektumban való részvételhez – magyarázta Ana Vidović, a Család erősítése projektum koordinátora, és Nikica Marinković, a Családi munkatárs a fejlődési zavarban szenvedő gyermekek családjai számára elnevezésű projektum munkatársa.

A projektumok fő célja az, hogy elkerüljék a gyermekek kényszerű elkülönítését a családjukból, amit a családtagok oktatásával, felvilágosításával és támogatásával szeretnének elérni. A családerősítő programok segítségével a családtagok megtanulják jobban hasznosítani tudásukat, ezáltal teljes értékű tagjai lehetnek a társadalomnak, jobban megérthetik egymást a családon belül, aminek köszönhetően a családi közösség összetartóbbá válik.