2024. március 29., péntek

Készülnek a Gyöngyösbokrétára és a Durindóra Tordán

Falunap és templombúcsú lesz a hétvégén a bánáti Tordán. Az ünnepség a falu újratelepítésének 240. évfordulója jegyében zajlik. Közben készülnek az idei Gyöngyösbokrétára és Durindóra, amelynek a házigazdái lesznek.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

A mesterek a napokban elsősorban a tordai Művelődési Otthon épületén szorgoskodnak, de van még munka a tűzoltóotthonban és a labdarúgópályán is. A szervezők bíznak abban, hogy június 11-én minden készen várja majd a Gyöngyösbokréta és a Durindó fellépőit. Nem csak a mesterek dolgoznak azonban, sokan önkéntes munkával szépítik az 1100 lakosú falut.
Az előkészületekből kiveszik a részüket a helybeli műkedvelők is. Ahogy Nehéz Bugyi Mónikától, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökétől hallottuk, fellépésre készülnek a néptáncosok, és újra közönség elé lép majd a helybeli asszonykórus is. Az egyesületnek nyolcvan aktív tagja van. Közülük sokan besegítenek majd a szervezésbe.
A néptáncosok mezőföldi táncokat gyakorolnak Patyarek Csaba és Kovács Hanna koreográfiájára. Tíz pár táncol a csoportban. Csorba Norbert néptáncos szerint fontos lenne, ha a rendezvény után is együtt maradnának a táncosok. A faluból az utóbbi években sok fiatal elköltözött, de szerencsére a húsztagú tánccsoportot az utóbbi időben senki sem hagyta el. Bízik abban, hogy a népzenei rendezvény megtartása is a fiatalok itthon maradását segíti.

Falunapi–templombúcsúi program

Ma 19 órai kezdettel a Művelődési Otthonban bemutatják az Olympia labdarúgóklub 80 éves történetét bemutató monográfiát. Pénteken horgászversenyt szerveznek, ünnepi szentmise lesz, és átadják a Tűzoltóotthon és a Művelődési Otthon felújított épületeit. Megnyitják a Torda múltja és jelene című fényképkiállítást. Ezt követően alkalmi művelődési műsor lesz, és bemutatkoznak a lakodalmas zenekarok is. Szombaton csirkepaprikás-főző verseny lesz, aláírják az Újszentes és Torda közötti testvértelepülési megállapodást, 21 órától pedig a Bon Bon együttes lép fel. Vasárnap 9.30 kor kezdődik a pünkösdi szentmise. Egész nap kirakodó vásár lesz. A búcsúi szentmisét hétfőn mutatják be, 9.30 órai kezdettel.

Manapság nem könnyű egy ilyen rendezvényre biztosítani a kísérőzenekart. A helybeli zenészek most azt remélik, hogy vidékről kapnak majd kisegítést. Matyis József zenész emlékszik még azokra az időkre, amikor Tordán hét zenekar volt. Most már szerinte egyre sincsen szükség – hiszen lakodalmak sincsenek.
Tordát a vidéken mindig az összefogásáról ismerték. Így volt ez 1985-ben is, amikor úgyszintén a házigazdái voltak a vajdasági magyarok legnagyobb népzenei szemléjének. Tordán történt meg először, hogy a vendégeket házaknál szállásolták el. Lázár Jenő, Bégaszentgyörgy község alpolgármestere szerint abban az időben könnyebb volt a szervezés, hiszen három és fél, négyezer között mozgott a falu lakosainak száma. Az anyagi háttér pedig lehetővé tette a nagy faluszépítést.

Nem könnyű időkben vállalták a tordaiak a házigazda szerepét. A nehézségek ellenére azonban megpróbálnak maradandó élményt nyújtani a mintegy háromezer vendégnek. Mint ahogy Csonti Irén mondja, a rendezvény újbóli megszervezése nagy megtiszteltetés a tordaiaknak, akiket eddig is a vendégszeretetükről ismerték sokan. A rendezvény megmozgatta a faluban élőket, a fiataloktól a legidősebbekig. Csak az a baj, hogy hiányzik a középkorosztály.
A tordaiak tisztában vannak azzal, hogy nehéz lesz túlszárnyalni a harmincegy évvel ezelőtti szervezést, de biztosak abban, hogy nem vallanak szégyent. Abban is reménykednek, hogy a rendezvény megerősíti a bánáti szórványmagyarság megmaradásába vetett hitét.