2024. április 19., péntek

A tematikus gazdagság könyve

Miért definiálja magát „kávéházi gyerekként” Hózsa Éva? Milyen kapcsolatban áll egymással az identitás és a fordításirodalom? A Magyar Tanszék Kontaktzónája ezekre a kérdésekre is választ ad

Dr. Hózsa Éva A móló hangja című tanulmánykötetét mutatták be az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék Kontaktzóna rendezvénysorozatának tegnapi állomásán. A szerzővel dr. Horváth Futó Hargita tanszékvezető-helyettes, valamint Čekić Teodóra és Krémer Attila moderátorok beszélgettek. A bemutató elején dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető köszöntötte a szerzőt és gratulált a nemrégiben elnyert Arany János-éremhez, melyben a Magyar Tudományos Akadémia részesítette Hózsa Évát.

A beszélgetés során a többi között annak kérdése is felmerült, hogy milyen mértékben különíthető el az egyetemes magyar irodalomtól a vajdasági magyar irodalom, milyen regionális szempontok alapján lehet efféle megkülönböztetést tenni. Hózsa kötetének egyik központi témája éppen az identitás, s ennek kapcsán merült fel az identitás változásának kérdése a fordításirodalom hatására. A szerző az eredeti nevek megtartása mellett foglalt állást válaszában, mert szerinte azok helyspecifikussá tesznek egy szövegkörnyezetet, közelebb hozzák a befogadót a helyszínhez. Előfordul persze, hogy a fordítás módosít magán az identitáson is.

Hózsa magát „kávéházi gyerekként” határozza meg, ezzel kapcsolatos kérdés is elhangzott. Mint mondta, gyermekkorát valóban nagyban meghatározták a szabadkai kávéházak, amelyeket akkoriban főleg az értelmiségiek látogattak. Egészen más volt szabadkai és palicsi kávéházban ülni, magyarázta a szerző, egy külön világot jelentettek ezek a találkozási pontok. Nem csoda, ha az irodalomban is olyan fontos szerepet kaptak.

A tematikus gazdagság könyvének is nevezhető A móló hangja, értékelte, hiszen abban az intertextualitás, a kortárs vajdasági magyar irodalom, Kosztolányi és a hozzá kapcsolható alkotók is helyet kaptak.

Az elköltözés témája hosszú ideje aktuális. A kérdés kapcsán Hózsa Éva kifejtette, meggyőződése, hogy a nem Vajdaságban élő, innen máshova költözött írók is „Vajdaságot írják tovább”.

Hózsa Éva tanulmánykötete az Életjel kiadó gondozásában jelent meg. Szabadkán e hó 17-én mutatják be a kiadványt, 12 órai kezdettel a tanítóképző fakultáson.