2024. április 25., csütörtök
Kvótareferendum

Hollik: Erős jelzés lehet az EB-nek, hogy rossz úton jár

A népszavazás erős jelzés lehet az Európai Bizottságnak (EB), hogy rossz úton jár – mondta tegnap Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője. Szerinte a népszavazás a legerősebb nyomásgyakorlási forma, és ha a kormány egy sikeres népszavazást tud a háta mögött, azzal sokkal hatékonyabban tud tárgyalni Brüsszelben „és remélhetőleg sokkal erősebben tud nemet mondani a zsarolásra". Hollik megjegyezte, a bizottság javaslata még nem végleges, a tárgyalások még nem zárultak le, a tagállamok miniszterelnökeinek „még van mozgástere", és abban bíznak, egy sikeres magyarországi népszavazás elindíthat egy olyan folyamatot, amelyhez más tagállamok is csatlakoznak, és így a bizottsági javaslatot „le lehet söpörni az asztalról".

FODOR AZ ELHALASZTÁSÁT KÉRI

A Magyar Liberális Párt elnöke azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy mindaddig ne tűzze ki a betelepítési kvótáról szóló referendum időpontját, amíg az Alkotmánybíróság (Ab) el nem bírálta alkotmányjogi panaszát. Tegnapi közleményében Fodor Gábor emlékeztetett, még azt megelőzően küldte meg alkotmányjogi panaszát az Ab-hez, hogy az Országgyűlés napirendre tűzte volna a népszavazás kérdését. Szerinte a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is hibás döntést hozott, amikor hitelesítette a népszavazási kérdést. Úgy véli, a kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe és nemzetközi szerződést sért.

FIDESZ: A BALLIBERÁLISOK BRÜSSZEL MEGRENDELÉSÉT TELJESÍTIK

A Fidesz szerint a balliberálisok Brüsszel megrendelését teljesítik, amikor az Alkotmánybíróságon (Ab) is megtámadják a népszavazást. A nagyobbik kormánypárt tegnap közleményben reagált Fodor nyilatkozatára, s ezzel kapcsolatban azt írta: a balliberálisok minden eszközzel meg akarják akadályozni, hogy a kényszerbetelepítésről népszavazás legyen, és Brüsszel megrendelését teljesítik, amikor a Kúria után most az Ab-hez fordulnak. A kormánypárt szerint a balliberális oldal most is szembefordult a magyar emberekkel, és azzal, hogy késleltetik a népszavazást, növelik a kényszerbetelepítés veszélyét.