2024. április 19., péntek

Čeda nem tolakszik

Az LDP elnöke nem zárkózik el az Aleksandar Vučićtyal folytatandó tárgyalások elől

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke nem zárkózik el a koalíciós tárgyalások elől köztársasági szinten. Mint kifejtette, ugyanúgy hajlandó Aleksandar Vučićtyal, a Szerb Haladó Párt elnökével tárgyalni, mint korábban másokkal. Ez viszont nem jelenti azt, hogy minden áron be kíván jutni a köztársasági parlamentbe, szögezte le, mondván: biztosan nem fog tolakodni.

Akár része lesz pártja a hatalmi többségnek, akár nem, mindig támogatni fogja Vučićot, amikor a kormányfő a modern és európai Szerbiáért küzd, ha viszont a „sísapkás hatalom” megtestesítője lesz, akkor nem kíván mellette állni, emelte ki Jovanović.

– A Vučićtyal kapcsolatos hozzáállásom olyan, mint a bárki mással szembeni. Nem az érdekel, hogy az a valaki mit tesz holnap, hanem az, hogy mit tett az elmúlt húsz évben. Ilyen szempontból Vučić mindig számíthat támogatásomra, amikor az európai Szerbiáért küzd, egy olyan országért, ahol joguralom uralkodik és erősek az intézmények – fogalmazott Jovanović.

A Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párttal és a Nenad Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Ligával, azaz koalíciós partnereivel kapcsolatban az LDP elnöke rámutatott, hogy nincsenek köldökzsinórral egymáshoz kötve. Mint hozzátette, a három párt együttműködése az alapvető értékeken alapszik.

Jovanović még nem tudja, hogy az SZP-vel közreműködve képviselői csoportot alakít-e a Szerbiai Képviselőházban. Eddig ez a megoldás ellen volt, ugyanakkor saját frakcióban jobban be lehet osztani a felszólalásokra előirányzott időt.