2024. április 19., péntek

Kinek kitől kell elnézést kérnie?

Saša Janković: A rendőrségi szabálysértés kapcsán tett javaslatokat meg kellene valósítani

– Ideje lenne már végre azt hallanom: „Elnézést kérek, nem hallgattak le. Engem a biztonsági szervek arról győztek meg, hogy Saša Jankovićot nem hallgatták le. Így az, amit ő állít, valótlanság. Ha mégis lehallgatják, akkor az egész védelmi struktúra csomagolhat. De ezt előbb be kell bizonyítani, és nem csak azt mondani, hogy „zajt hallottam" – mondta Aleksandar Vučić kormányfő tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján arra a Pink televízió riporternője által feltett kérdésre, miszerint Saša Janković köztársasági ombudsman azt állítja, hogy lehallgatják a telefonjait, illetve hogy mikor fog egy közszereplő felelni a kijelentéseiért, ha kiderül, hogy valótlanságot állít.
A kormányfő elmondta, az ombudsman felülvizsgálhatja, hogy lehallgatják-e, de mint mondta, ha kiderül, hogy nincs úgy, akkor majd találnak valami mást, amivel őt okolhatják. Mint mondta, Belgrád Savamala nevű településén történt épületbontás kapcsán megjelentett ombudsmani jelentést nem olvasta még, de szavai szerint a választásokon a kudarc okot szolgáltat egyes politikai pártoknak arra, hogy kitalált témákkal más irányba tereljék a közvélemény figyelmét.

A kormányfő megnyilatkozására Saša Janković közleményben reagált.


– Az, akinek oka lenne elnézést kérni, az a belügyminisztérium: a polgároktól, mert április 25-én hajnali 2 és 4 között a belgrádi Savamalán, a törvényt figyelmen kívül hagyva és a kötelezettségeit nem teljesítve cserben hagyta őket, az álarcosoknak és a munkagépeknek kiszolgáltatva – áll az ombudsman közleményében. Majd emlékeztetett a rendőrségnek az adott éjjel elkövetett törvény- és szabálysértéseiről készült hivatalos jelentésre, amit eljuttatott az illetékes szervekhez és a közvélemény elé tárt, és amelyben minden megállapított tényt dokumentált. Mint a közleményben kiemeli, a jelentést először el kellene olvasni, majd a javaslatokat megvalósítani, hogy a választás éjszakáját követő esemény ne történhessen meg többé. Minden más figyelemelterelés egy olyan eseményről, aminek hatalmas jelentősége van, és ebben a figyelemelterelésben ő maga nem kíván részt venni.