2024. március 29., péntek

Vučić: Banja Lukán zavargások lehetnek

Aleksandar Vučić kormányfő tegnapi sajtóbejelentése alapján a szerb titkosszolgálat olyan információval rendelkezik, amely szerint a boszniai Szerb Köztársaságban zavargások történhetnek a bejelentett tüntetések alkalmával. Május 14-ére a boszniai Szerb Köztársaságban mind a hatalom párt mind az ellenzék tüntetést szervez. Vučić hangsúlyozta, a szerb kormány felszólít minden politikai résztvevőt, hogy őrizzék meg a békét és a nyugalmat. Vučić elmondta, sem a boszniai Szerb Köztársaság sem Szerbia jövőjére nézve nem lenne jó, ha a szombatra bejelentett tüntetések valami mássá alakulnának át.

Vučić: A boszniai Szerb Köztársaság léte és jövője megkérdőjeleződne bármilyen összetűzés vagy fizikai leszámolás következtében (Fotó: Beta/Miloš Miškov)

Vučić: A boszniai Szerb Köztársaság léte és jövője megkérdőjeleződne bármilyen összetűzés vagy fizikai leszámolás következtében (Fotó: Beta/Miloš Miškov)

– Stabilitás és béke nélkül Szerbia nem haladhat előre. Beszéltem Milorad Dodikkal, Mladen Ivanićtyal és Mladen Bosićtyal is, és hangot adtam aggodalmamnak a lehetséges zavargásokról szóló információk miatt – mondta Vučić. Információi szerint Banja Lukán terveznek zavargásokat kirobbantani, ezért kéri a bosnyák politikai erőket, tegyenek róla, hogy a tüntetések alatt ne történhessenek incidensek.

– Szeretném, ha minden közutat biztosítanának. Nem tudom, hogyan lehetséges majd megőrizni a békét ott, ahol két ellentétes csoportosulást utaztató autóbusz találkozik, de mindenkit arra kérek, hogy felelősségteljesen tartsák szem előtt a boszniai Szerb Köztársaság jövőjét – hangsúlyozta Vučić. Szavai szerint veszélyes lenne, ha Banja Lukán a politikai tüntetések erőszakos összecsapásokba torkolnának, amit elmondása szerint olyan csoportosulások kezdeményezhetnek, amelyekre az állami szerveknek nincs ráhatásuk.

– A zavargások nemcsak a boszniai Szerb Köztársaság, hanem Bosznia -Hercegovina és Szerbia számára is gondot jelentenének. A boszniai Szerb Köztársaság léte és jövője megkérdőjeleződne bármilyen összetűzés vagy fizikai leszámolás következtében, Szerbia pedig áldatlan helyzetbe kerülne – fogalmazott Vučić.
Az ellenzéki Szövetség a változásokért politikai koalíció május 14-ére tiltakozásra szólította fel a polgárokat Banja Lukán. Bejelentésük szerint a rossz gazdasági és szociális helyzet miatt tiltakoznak. Ezt követően Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökének pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége ellentüntetést jelentett be. Mindkét tüntetésnek egy időben kellene lezajlania. Időközben az ellenzéki pártok azt a választ kapták, hogy nem tarthatják meg a tüntetésüket, mert júniusig minden terminus le van foglalva Banja Lukán. Később egy másik helyszínen a Szövetség a változásokért politikai koalíció engedélyt kapott a tüntetés megszervezésére.

Tanja Topić politikai elemző az Al Jazeera televíziós hírcsatornának nyilatkozva elmondta, az ellentüntetést vélhetően azért szervezték, hogy megfélemlítsék a polgárokat, hogy azok ne merjenek részt venni a Szövetség a változásokért politikai koalíció által szervezett meetingen. Szerinte ez a döntés kontraproduktív, és csak megemelte az ellenzéki tüntetés súlyát. Véleménye szerint sokak éppen ezért megmakacsolják magukat és részt vesznek a tüntetésen. Az elemző szerint nem várhatók zavargások, szerinte a politikai pártoknak most esélyük nyílik felmérni a támogatottságuk mértékét a helyhatósági választásokat megelőzően.