2024. április 16., kedd
EURÓPAI ÚJJÁÉPÍTÉSI ÉS FEJLESZTÉSI BANK

Szerbia gazdasági növekedése 1,8 százalékos lesz

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tegnap Londonban megtartott ülésén elhangzott, lehetséges, hogy Szerbia gazdasága jövőre akár 3,8 százalékos növedésre is képes lesz, ha beigazolódnak a Smederevói Acélművekhez fűzött remények, de az idén „még csak” 1,8 százalékos GDP-növekedésre számíthatunk.

Hans Peter Lankes, a Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vezető közgazdászának értékelésében az áll, hogy Szerbia idei gazdasági növekedését 1,8 százalékos szintűre irányozták elő, jövőre azonban növekedés várható. Reálisan 2,3 százalék körül lehet a fejlődés szintje, ami az európai piacok megnyitásával, külföldi beruházásokkal és a kivitel javulásával érhető el. Ha az acélművek valóban akkora hasznot valósítana meg, mint egyesek remélik, akkor a növekedés még 1,5 százalékkal magasabb lehetne.

A Szerbia gazdaságának középtávú fejlődésére vonatkozó jóslatok is kedvezőek – értékelte Hans Peter Lankes –, de hozzátette, minden a megkezdett reformok folytatásán múlik. A reformok folytatása nélkülözhetetlen a beruházási kedv fokozása, az ország hitelképességének javítása céljából, hogy megvalósulhassanak a nagy infrastrukturális projektumok is – mutatott rá a vezető közgazdász.